Pers spc. Blanding. 4.
stk.
Ca. 200 gr. Rug Mel -
ca. 100 gr. Hvedekerner
- 1. kg. Yoghurt
melblanding. - 100 gr.
Gær. - 1,2 ltr. Lunken
vand.
Gæren udrøres i den
lunkne vand. -
Melblanding og øvrige
mel tilsættes og æltes
godt sammen til en ikke
for fast dej. - Mel
drysses på bordet så
dejen ikke klæber fast.
Dejen formes til 2
kugler og skal stå til
hævning et lunt sted i
ca. 20 min. Dejen slås
ned og formes til 4
kugler og hvile i 10
min.
Herefter formes den til
brød og kommes i
bageforme og stå til
efter hævning i 30 min.
Ridses og Pensles
herefter og sættes i en
forvarmet ovn. Ovnen
skal være forvarmet til
250 grader og skrues ned
til 220 grader når
brødene er i ovnen.
Bages i ca. 25- 30 min.
På næstnederste rille på
risten. Kan
nedfryses.
Med røremaskine 2. stk.
Lækkert
franskbrød. Brug 7
liters røremaskine.
Kom
følgende *)
ingredienser i 5
liters skålen:
*1)
50 gr. Rugkerner *1) 310
gr. Hvedemel *1) 320 gr.
pizzamel
*1)
60 gr. fuldkorns
hvedemel
*2)
110 gr. Blandet
kornblanding og 115 gr
hvedekerner.
*1)
5.gr. tørgær tilsættes
**) *3) ca. 450 ml.
vand. lunes.
*)
eller i stedet (25 gr.
alm. gær der først
smeltes i de ca. 450 ml.
vand =ca. 38 Grader.)
=*1) Bland alle tør
ingredienser med tørgær
i skålen.
*1)
50 gr. rugkernerne
kommes i før omrøringen.
*3)
Lun de 370 ml. vand og
fyld kornblanding 90 gr.
**(Bruges der alm. gær
25 gr.? røres det med i
kornblandingen / vand)
Start så maskinen
langsom på 1. og
langsomt frem til 4. Og
lad den røre dejen til
en jævn masse.
Når
dejen er færdig efter
ca. 10-12 min æltes den
og sættes til hævning i
ca. 1 til 1½ time.
Æltes derefter igen og
deles i 2 stk. som
lægges i 2 forme.
Herefter hæves igen op
til 2 timer.
Til
slut sættes formene midt
i ovnen på risten og
varmen stilles til 220
grader. (Kold ovn.)
bages så i ca. 30 min.
til de er gyldne. (Som
regel er de færdige når
de lyder hule ved
bankning.)
Tages ud køles af lidt
og kan så tages ud af
formene til mere køling
før de kan spises.
Brødene kan fryses.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Rugbrød
2. slags
=
Hjemmebagt.: 2 Store
ell. 3 små.
100 gr. Gær - 1½ tsk.
Salt - 6 dl. Kærnemælk
og 6 dl. Lunken vand -
5-600 gr. Rugmel - 5-600
gr. Hvedemel - 2-300 gr.
Rugkerner.
Vand og kærnemælk
blandes og gæren udrøres
heri. Melblanding og
salt blandes i og Dejen
æltes godt igennem til
en smidig og fast dej.
Efter hæves i 2 timer
tildækket. - Æltes igen
igennem og stilles til
hævning i 1 time. Dejen
deles så i 2-3 stk. og
trilles/formes til Brød.
- Lægges i Forme og
prikkes godt med en
gaffel ell. Lign. Skal
så igen stå og hæve i
ca. 1 time.
Forvarm Ovnen til 200
grader. - Brødene
pensles med vand og
bages på nederste rille
i ca. 50 min. - Herefter
lægges der Folie øverst
på brødene så de ikke
svides. Bages færdig i
ca. 30 min. Stilles til
afkøling før skæring.
Kan nedfryses.
Siksak Brød
(3. stk.)
(Intet
billede)
2½ dl. Vand. + ½ dl.
Vand. - 1 dl. Groft
rugmel. - 50 gr. Gær. -
1 spsk. Honning/Sirup. -
2 tsk. salt. - ca. 650
gr. Alm. Mel. - Æg/Fløde
til pensling. - Drys:
Sesamfrø.
2½ dl. Vand koges et par
min. Med rugmel. -
herefter tilsættes
resten af vandet. Lad
det køle af i et
fad/skål til det er
lunkent. Rør gæren ud
med sirup/honning og
salt og tilsæt denne
blanding. Kom
hovedparten at melet i
og ælt godt igennem.
Sættes til hævning i ca.
½ time.
Dejen æltes på ny godt
igennem med evt. lidt
mere mel. Dejen deles i
3. stk. som trilles til
pølser i bagepladens
længde. - Med en saks
klippes dejen halvt
igennem, trækkes ud
skiftevis til højre og
venstre.
Ovnen tændes til 225
grader. Når brødene har
efter hævet ca. 10 min.
Pensles og drysses de
med æg/fløde og
sesamfrø. (eller andet
frø.)
Bagetid ca. 15 min. Midt
i ovnen.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤