Webpermand's
=Ø
Bage & Madopskrifter
m.v.
Afsnit 8.
×=
&
Egne
opskrifter
&
Opskrifter fra nær og
fjern
Peg på ikon for download
af Opskrifterne som PDFfil
i afsnit.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
4. Afsnit
julebagværk desserter
opskrifter samt Jule
lækkerier
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Jule bagværk &
Julegodter er samlet
her:
Havregrynskager:
ca. 50 stk.
1. kop melis (ca. 150
gr.), 1. kop mel (ca.
100 gr.), 1. Kop
havregryn (ca. 75 gr.),
1. Stort æg, ½ tsk.
frisk hjortetakssalt
Alle ingredienser
blandes godt sammen til
en fast masse og
herefter sættes de på en
smurt bageplade (eller
evt. med bagepapir i
stedet) i små klatter
med teskeer. Bages
herefter i en forvarmet
ovn på ca. 190 grader i
ca. 15 min. På midterste
ribbe, og efter bagning
tages kagerne straks af
til afkøling før de kan
lægges i en kagedåse.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Havregrynskugler:
250 gr. Havregryn - 250
gr. Melis - 100 gr.
Smeltet smør - 50 gr.
Kakao - 6 spsk. Stærk
kaffe (frisklavet) - ½
spsk. Mandelessens eller
romessens
Alle ingredienser
blandes godt sammen til
en fast masse og rulles
i små kugler og rulles i
kokosmel elle melis
eller småkrymmel.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Klejner
50
stk.
Ingredienser: 1
dl Sukker - 50 g smør -
6 æggeblommer - 6 1/2 dl
hvedemel - 1 dl
piskefløde - revet skræl
af 1 citron - 1 tsk.
Kardemomme - olie til
kogning
Rør smør og sukker
blødt. Tilsæt
æggeblommerne en ad
gangen. Bland halvdelen
af melet i. Tilsæt
fløde, citronskræl og
kardemomme. Rør resten
af melet i, og ælt dejen
godt. Lad den hvile i
køleskab et par timer.
Rul dejen tyndt ud, og
skær den i 3 cm brede
stykker. Lav en ridse
midt i hver kage. Tag
den ene ende af kagen,
og vrid den igennem
hullet.
Kog klejnerne
gyldenbrune i varm olie
(180°). Lad dem dryppe
af på køkkenrulle.
Klejnerne er bedst, når
de er lune.
Tip. Hav en
særlig gryde med olie,
og kog nye klejner til
hver gang. Opbevar
gryden med olie køligt
mellem kogningerne.
Kilde:
http://www.dansukker.com
OBS!
Vær varsom og lad ikke
børn komme tæt på imens
du steger klejner i
olie. Sørg for at gryden
står sikkert på
varmepladen.
Julepeber nødder
500 gr mel, 200 gr
margarine, 350 gr sukker, 2 æg, 3-4
spsk. Fløde, 3 tsk kanel,
2 tsk peber, 2 tsk
ingefær, 2 stk. nelliker, 1½ tsk
hjortetaksalt
Tilberedning
Mel og krydderier
sigtes sammen og blandes med
margarine skåret i små stykker.
Æg, sukker og fløde
røres sammen og blandes i. Dejen
rulles til stænger der skæres i små
stykker
og sættes på en plade. Bages ved
180 grader i ca. 10 min.
Mandelmasse hjemmebagt
(Konfekt)
(Marcipan):
250 gr. Mel - 1 kg.
Flormelis - 250 gr.
Smeltet smør - 1 spsk.
Mandels essens - 500 gr.
Mandelmasse (marcipan) -
1 kop varm vand.
Ingredienserne blandes /
æltes godt sammen. -
Mel, smør, vand bages op
i en gryde og stilles
til afkøling. Der kommes
herefter de øvrige
Ingredienser i og der
æltes godt. Stilles til
afkøling og herefter kan
økologiske farver
tilsættes og dejen kan
formes til forskellige
stk. / former evt. med
div. nødder m.v. på.
Opbevares køligt.
Pastiller af marcipan.:
ca. 35 stk.): 250 gr.
Konfektmasse, -1 spsk.
Presset appelsinsaft, -
evt. økologisk Rød, gul,
grøn frugtfarve i
opdelte små portioner.
Marcipanmassen æltes til
en smidig masse i en
skål, smages til med
appelsinsaften.
Rul massen til små
kugler og pres dem flade
med en gaffel der er
dryppet i koldt vand så
det er lettere.
Pynt evt. med nødder
eller andet pynt.
Opbevares køligt.
Pebermynte-pastiller:
Ingredienser:
250 g. sigtet flormelis
1 dl. vand 1
barneskefuld eddike 8
dråber pebermynteolie
Pynt:
små klatter af smeltede
chokoladeknapper
Fremgangsmåde:
I en tykbundet gryde
blander de florsukker,
vand og eddike, og dette
koger kraftigt i ca. 10
minutter, rør ofte. Så
prøver du, om massen er
kogt tilpas (tråd
prøven).
Så hælder du
sukkermassen op i en
skål, der er penslet med
olie, og heri kommer du
pebermynteolie, der med
en gaffel arbejdes ind i
sukkermassen, der stadig
er varm.
Når pebermynteolien er
forsvundet, sætter du
skålen over en gryde med
kogende vand og rører
heri, til massen bliver
tyk. Prøv at sætte den
op på bagepapir med 2
teskeer, som et par
prøveklatter. Stivner
de, er massen
færdigkogt.
Når de små
pebermyntepastiller er
kolde og stivnede,
kommer du en lille klat
smeltet chokolade på
hver.
Skal herefter stå til de
er bleven faste i det
før de lægges i
opbevaringsdåse.
Pebermynte-pastiller: 2.
Hurtige.
1-2 æggehvider – 250 gr.
Flormelis, 1. skefuld
vand, 1 lille spsk.
Eddike, ca. 6-8 dråber
Pebermynteolie / essens
efter smag.
Flormelis tilsættes og
røres godt sammen til en
fast masse evt. m Rød,
gul, grøn frugtfarve og
rulles herefter i runde
kugler, der sættes på
bagepapir og trykkes
flade med en gaffel.
Pynt med smeltet
chokolade - Skal
herefter stå til de er
bleven faste i det før
de lægges i
opbevaringsdåse.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Følgende ris dessert
er samlet i filer her.
Risengrød
Ingredienser:
1 1/2 liter mælk - 160
gram grødris - 1/2 tsk.
salt - Smør
Tilbehør
1 tsk. kanel - 2 spsk.
Sukker - Smør
Smør en tykbundet gryde
med smør. Bring mælken i
kog. Hæld risene i under
omrøring.
Dæmp varmen og læg låg
på gryden. Kog grøden
ved svag varme i ca. 50
minutter, rør af og til
i gryden.
Når risene er kogt,
slukkes for varmen og
grøden smages til med
salt.
Serveres med en klat
smør samt kanelsukker.
Drikkelse: Juleøl
eller saft
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Ris a la mande med
kirsebærsovs
1.
(4-6 personer) (Fra
Hjerteforeningen. Tekst
under flæskesteg
opskrift)
Ingredienser:
1 dl grødris - 1 dl vand
- 4 dl skummet -, mini-
eller letmælk - 50 g
mandler - ¼ tsk. salt -
½ stang vanilje - ½ dl
florsukker. - 1dl
piskefløde
Tilberedning:
Kog risene op med vandet
og lad det koge 4-5 min.
Tilsæt mælken og rør
konstant indtil det
koger igen.
Brug evt. en træ palet
som grydeske, da den kan
nå store områder af
bunden af gryden på en
gang. Tilsæt salt, læg
låg på.
Pak gryden ind i et
viskestykke eller
håndklæde og pak den
derefter ind i en eller
flere dyner.
Med denne gammeldags
”høkassemetode” er
grøden færdig efter en
time - helt uden at være
brændt på og uden at man
behøver at røre mere i
den.
Lad grøden køle af i en
skål, når den er færdig.
Kog mandlerne op i lidt
vand. Hæld vandet fra og
smut mandlerne. Husk at
tage én hel mandel fra,
hvis der er mandelgave
og hak resten groft.
Rør mandlerne i
risengrøden sammen med
marven af vanilje
stangen og flormelis.
Pisk fløden til skum og
vend det i grøden. Smag
evt. til med mere
flormelis og kom evt.
den hele mandel i.
Hæld risalamanden i en
pæn skål og lad den
trække et par timer i
køleskabet, inden den
skal spises. Kom
herefter en hel mandel
i. (Til den der finder
mandlen og kan få en
mandelgave.)
Pynt evt. med lidt
mandelflager eller
kandiserede violer inden
servering.
Kirsebærsovs:
1 glas dessertkirsebær
ca. 400 g evt. 25 g
sukker - 2 tsk.
kartoffelmel - ½ dl
vand. Kom
dessertkirsebærrene op i
en gryde og tilsæt
sukkeret, hvis
kirsebærrene er for
sure.
Udrør kartoffelmelet med
vandet og rør det i
kirsebærrene, men sørg
for, at sovsen ikke
koger op igen, for så
bliver den ”lang”. Kom
sovsen i en skål eller
sovsekande og server den
varm eller kold efter
smag.
”Hjerte”-tip: Kog evt.
et par hele kanelstænger
med kirsebærrene, det
giver en dejlig krydret
smag til kirsebærsaucen.
Energi pr. person: 1500
kJ (560 kcal) Fordelt
på: Protein 8 %
Kulhydrat 63 % Fedt 29 %
(12 g).
Hvis du vil tabe dig,
kan du spise: En lille
portion ris a la mande
med kirsebærsovs.
Ris à l´amande 2.
Ingredienser:
125 g grødris - 1 l mælk
- 2 vanilje stænger -
125 g smuttede hakkede
mandler - 6 spsk. Sukker
- 4 dl piskefløde -
Ris, mælk og flækkede
vanilje stænger koges i
en ved svag varme under
låg i 40 min.
Vanilje stænger tages
op, og grøden afkøles
helt.
Grøden røres med sukker
og mandler. Fløden
piskes og vendes i.
Hæld risalamanden i en
pæn skål og lad den
trække et par timer i
køleskabet, inden den
skal spises. Kom
herefter en hel mandel
i. (Til den der finder
mandlen og kan få en
mandelgave.)
Opbevares i køleskab
indtil servering.
Kilde:
www.dansukker.com
Ris à l'amande
3.
(4 pers.):
Julemærkehjemmenes
opskrift
1 dl grødris, 1 del
vand, 4 dl skummet -
mini- el. letmælk, 50
gr. smuttede og groft
hakket mandler, 1/4 tsk.
salt, 1/2 stang vanilje,
1/2 dl. florsukker,
1 dl. Matilde creme.
Kog risene op med
vandet, og lad det koge
4-5 min. Tilsæt mælken
og rør konstant indtil
det koger godt.
Tilsæt salt rør rundt og
læg låg på. Pak gryden
godt ind i dyner, og lad
den stå minimum 1 time,
gerne længere. Afkøl
grøden og rør den med
florsukker, hakkede
mandler og kornene fra
vanilje stangen. Til
sidst vendes Matilde
cremen i.
Hæld risalamanden i en
pæn skål og lad den
trække et par timer i
køleskabet, inden den
skal spises. Kom
herefter en hel mandel
i. (Til den der finder
mandlen og kan få en
mandelgave.)
Kirsebærsauce:
1 glas dessertkirsebær
(ca. 400 g), evt. 25 gr.
sukker, 2 tsk.
kartoffelmel, 1/2 dl.
vand
Kog dessertkirsebærrene
op og tilsæt sukkeret
hvis du synes. Rør en
jævning af vand og
kartoffelmel, tag gryden
af varmen, og tilsæt
jævningen under
omrøring.
Velbekomme fra
Julemærkehjemmene
www.facebook.com/pages/Julemaerkefonden/127178647715
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Indholdsfortegnelse
Klik for star for Opskrift siderne.
Redigeret og skrevet af:
Per Christensen - 2014
|