Webpermand's
=Ø
Bage & Madopskrifter
m.v. Afsnit 7.
×=
&
Egne
opskrifter
&
Opskrifter fra nær og
fjern.
Stegt Flæsk
& div.
Opskrifter. I Flere
versioner.
Opskrifterne
for download. Kan også
fås som PDF fil.
Peg på
klik for visning af opskrift.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Den klassiske
mormor-version > Anbefales:
Kødet = Flæsk i skiver
er velegnet til både stegning på
pande, grill eller i ovn.
Tip fra slagteren: Tilberedning på
pande:
Steg kødet på en pande i olie ved
god varme i ca. 2 min. på hver side.
Skru ned til middel varme og steg
færdig. Vend skiverne jævnligt, til
de er gyldne og sprøde.
Tilberedning i ovn:
Læg kødet på et stykke bagepapir i
en bradepande og steg det i en
forvarmet ovn ved 225 °C i ca. 40
min.
Kan også bruges til Æbleflæsk.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Valgflæsk eller stegt
flæsk i lag?
Tip nummer 1: Kødet
Det giver måske sig selv, men kødet
er vigtigt. I hvert fald hvis du
laver den klassiske mormor-version.
Hvis du virkelig vil brillere, skal
du - ifølge Umut Sakarya - dog undgå
den pakkede version, som du finder i
dit lokale supermarked.
- Hvis man er i nærheden af en dansk
gammeldags slagter, så skal man bede
om at få skåret 1,5-2 cm tykke
skiver. Så sikrer man nemlig sprødt
svær og saftigt kød, siger Umut
Sakarya.
Er man ikke så heldig at bo i
nærheden af en slagter, anbefaler
han, at man køber en ribbensteg og
skærer sine egne stykker.
Tip nummer 2:
Sovsen Til en rigtig
omgang valgflæsk hører sig også
persillesovs. Og her er de rette
ingredienser igen alfa og omega.
- Sovsen skal laves på fløde. Rigtig
meget fløde. Og så skal man lade vær
med at bruge kartoffelvand og
letmælk, siger Umut Sakarya og
tilføjer, at man skal bruge frisk
persille i rigelige mængder.
Tip nummer 3:
Det rette tilbehør All
right. Nu har du styr på svin og
sovs. Og selvom det er en lækker
kombination, som sagtens kan spises
som chips med dip, så vil de fleste
nok tilføje lidt ekstra lir.
Kartofler skal der til. Ifølge Umut
Sakarya, skal det ikke være en
hvilken som helst kartoffel, men
aspargeskartofler. - Og så skal man
have noget surt til, for eksempel
rødbeder, så det ikke bare er fedt,
men der faktisk kommer en
smagsoplevelse, siger han til TV 2
Lorry.
Stegt flæsk i lag
ala Umut
Til fire personer skal
du bruge:
• 3 kilo Flæsk (1,5 cm tykkelse) •
Salt
Sådan gør du: Læg flæsket taglagt
med sværdsiden opad og stege i ovnen
ved 200 grader i cirka 45 min. Skru
derefter op på 230 grader til
sværene på flæsket poppet op.
PERSILLESOVSEN
• 2 l. Fløde
• 1 budt persille
• 10 hele sort peber
• 3 laurbærblade
• 1 tsk. groft salt
• 5 spsk. Maizena
• 2 håndfuld Groft skåret
rodfrugtblanding • Salt
Sådan gør du: Kog fløden op med
laurbærblade, sortpeber,
persillestilke og rodfrugts
blanding. Lad det køle af og trække
natten over. Sigt fløden og jævn med
maizena. Smage til med salt og
friskhakket persille.
Kartofler
1,5 kilo aspargeskartofler (Eller
almindelige Kartofler)
• Vand
• Salt
• Smør
• Persille
Sådan gør du: Bring vand, salt og
kartofler i kog og lad dem træk
færdig i gryden. Pil kartoflerne og
vend den med persille og smør inden
servering
Opskrift lånt fra: Guldkroen
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Vild med Dansk: Stegt
flæsk.Persillesovs og syltede
rødbeder
SVÆRHEDSGRAD Mellem PERSONER 4 TID
60 min + 90 min
INGREDIENSER
STEGT FLÆSK
3 kg flæsk (1,5 - 2cm tykkelse) salt
PERSILLESOVSEN
• 2 I fløde • 1 bdt. kruspersille •
10 stk. hele sort peber • 3 stk.
laurbærblade • 1 tsk. groft salt
• 5 spsk. maizena • 2 stk. håndfulde
groft skåret rodfrugter • salt
KARTOFLER
• 1.5 kg aspargeskartofler
• vand • salt • smør • persille
RØDBEDER
• 1 I eddike, 800 g sukker •
Laurbærblade,• kanel • stjerne anis
• hele sort peber • nellike
• 1 kg rødbeder • 1 I syltelage
TILBEREDNING
1. STEGT FLÆSK: Læg flæsket taglagt
med sværdsiden opad og steg i ovnen
ved 200 grader i cirka 45 min.
2. Skru derefter op på 230 grader
til sværene på flæsket poppet op.
3. PERSILLESOVSEN: Kog fløden op med
laurbærblade, sort peber,
persillestilke og
rodfrugtblandingen. Lad det køle af
og trække natten over.
4. Sigt fløden og jævn med maizena.
Smag til med salt og friskhakket
persille.
5. KARTOFLER: Bring vand, salt og
kartofler i kog og lad dem trække
færdigt i gryden.
6. Pil kartoflerne og vend den med
persille og smør inden servering.
7. RØDBEDER: Kog alle ingredienserne
(undtagen rødbederne) sammen og køl
syltelagen af.
8. Kog rødbederne og pil dem. Skær
rødbederne i 1,5 cm tykkelse.
9. Kog rødbederne og pil dem.
10. Skær rødbederne i 1,5 cm
tykkelse.
11. Kom de afkølede rødbeder i
syltelagen og lad dem sylte i nogle
dage.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Stegt
flæsk med persillesovs
.
blev
kåret den 20. november 2014, til at
være Danmarks nationalret.
Her en opskrift: Her er Danmarks
nationalret: Stegt flæsk med
persillesauce (tv2.dk)
Opskriften er udformet af Ninna
Bundgaard Christensen fra Region
Sønderjylland.
Er *Lånt* til mine opskrifter, da
der ikke er nogen påskrift, om at
den ikke må bruges.
Ingredienser
• 1 kg kartofler, små, - skrællede •
0.5 tsk. salt
• 480 g flæsk, letsaltet, - drys
skiverne med lidt salt nogle timer
inden stegning
Glaseret fennikel og endive med
citron
• 1 stk. fennikel, skyllet, - i
kvarte • 2 stk salat, endive, -
skyllet, - i kvarte
• 1 stk. citron, saften • 25 g smør
• Timian, finthakket • 0.33 g salt
Persillesauce
• 25 g smør • 2.5 spsk. mel,
hvedemel • 3 dl mælk, minimælk, -
eller letmælk
• 2 dl vand, kartoffelvand • 2 dl
persille, finthakket • 0.33 g salt.
Stegt flæsk:
Dup flæsket tørt og læg flæske
skiverne pa en bageplade med
bagepapir og sæt dem midt i en
forvarmet ovn pa 180 grader, gerne
varmluft. Hold øje med dem løbende
og vend skiverne undervejs.
Nar det stegte flæsk er sprødt og
lækkert tages det af bradepanden og
lægges pa et stykke fedt sugende
papir.
Glaseret fennikel og endive med
citron:
Brun fennikel og endivie let pa en
middelvarm pande.
Tilsæt det meste af saften fra en
citron og 25 g sm0r.
Skru ned for varmen og læg et lag
løs pa.
Lad endive og fennikel hygge sig
15-20 minutter ved svag varme.
Smag til med finthakket timian, salt
og citron inden servering.
Persillesovs:
Smelt smørret i en lille tykbundet
gryde.
Tilsæt mel og rør grundigt sammen
med et piskeris.
Lad mel og smør samle sig til en
lidt klumpet masse og varm igennem
ved svag varme.
Nu er det med at hold tungen lige i
munden. Tilsæt mælken, til smør/mel
blandingen, men kun ca. 0,5 dl ad
gangen. pisk grundigt under
tilsætning.
Sørg for, at mælken er absorberet af
mel/smør-massen og gennemvarmt,
inden yderligere mælk tilsættes
(ellers kommer der nemt nogle meget
ubehagelige
klumper i saucen).
Nar alt mælken er tilsat, fortsættes
med lidt kartoffelvand, indtil
konsistensen er, som
du ønsker den.
Smag til med salt og kom den hakkede
persille i saucen.
Lad saucen boble lidt forsigtigt 1-2
minutter inden servering.
Kartofler:
Kog kartofler i saltet vand. Nar
kartoflerne koger, skrues der ned pa
lavt blus, og kartoflerne simrer
færdigt i ca. 20 Min.
Tip: Du kan med fordel selv købe et
stegestykke, skære det i skiver og
letsaltet flæsket nogle timer inden
stegningen.
Server den stegte flæsk om sommeren
med en let lille omgang smørdampede
sommergrøntsager.
God fornøjelse med retten.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Æbleflæsk
og pandekager.
Stegt flæsk med
persillesovs:og til
Æbleflæsk Opskriften)
I Bradepande: Den
hurtige opskrift: 4-5
skiver flæsk pr. person
plus lidt salt og peber.
Flæskeskiverne snittes i
sværen. Læg
flæskeskiverne på en
rist, som du stiller i
en bradepande. Salt og
krydr flæsket i god tid,
og steg i ca. 20
minutter ved ca. 180
grader.
Vend flæskeskiverne
jævnligt. Og når de er
bleven gyldenbrune tages
de ud og kan serveres.
Serveres selvfølgelig
med kartofler og
persillesauce.
Saucen: Hvid/ lys
grundsovs (4 pers.)
Ca. 30 gr. Margarine ell.
Smør, ca. 3 Spsk. mel,
ca. 4 dl. Lys
suppe/Kartoffelvand/Mælk.
*) Husk at pisk
grundsovsen grundigt
under tilsætning af
ingredienserne og til
sovsen har en passende
konsistens.
Sovsen kan tilsættes
krydderi i form af lidt
Salt / Peber / Melis for
smagsforbedring.
Persillen kommes i til
sidst efter en op
kogning.
Tilberedning.
Kom margarine ell. smør
i en lun gryde og smelt
det. *) Kom herefter
melet i og rør det
grundigt sammen til en
jævn masse. Tilsæt så
væden under fortsat
røring til den har en
passende konsistent.
Kog den herefter op og
tilsæt en anelse melis
(Sukker) under røring.
Tilsæt til sidst den
ønskede mængde persille
efter behag.
Sovsen kan jævnes med
afbagning, smørbolle
eller meljævning. Og
afrundes med en anelse
melis. Kog sovsen op. Og
slutte af med at komme
persille heri
OBS! Flæsken Kan også
steges på en jævn varm
pande. Flæskeskiverne
snittes i sværen og
lægges på panden.
Husk at vende flæsket
jævnligt, og når de så
er bleven gyldne og
sprøde tages de af og
drysses med lidt grove
salt. Serveres
selvfølgelig med
kartofler og
persillesauce.
1.Æbleflæsk på bradde
panden.
Ingredienser
1 kg stegeflæsk i
skiver, salt og
friskkværnet peber
1 løg i halve skiver, 3
æbler (belle de
boskooper eller
coxorange) i tynde
skiver. 1 spsk
friskrevet ingefær.
Sådan gør du
Læg flæskeskiverne på
bagepapir og drys dem
med salt og peber. Steg
dem i ovnen ved 225
grader i 20-30 minutter,
eller til stegeflæsket
er gyldent.
Vend løg, æbler og
ingefær sammen. Skru
ovnen ned til 175
grader. Fordel
æbleblandingen hen over
stegeflæsket og kom det
tilbage i ovnen i 10
minutter.
Anret æbleflæsket på et
fad og servér lunt med
godt rugbrød til
2.Sådan laver du også
æbleflæsk i ovnen
Ingredienser
500-800 g stegeflæsk
5 store madæbler (har du
et æbletræ, så brug
æbler derfra) 2 løg, 1
porre, timian.
Sådan laver du æbleflæsk
i ovnen
Skær flæsket i skiver
ca. 1 cm. Fjern
kernehuset og skær
æblerne i skiver. Skær
løgene og porrerne i
ringe.
Mix æbleskiver med
porrer og løg. Læg
flæsket ovenpå og drys
med timian. Bag det i
ovnen i 1 time -1¼ på
ca. 180 grader.
Spis med groft rugbrød
og sennep.
Xtra:
Til fynsk æbleflæsk: Pil 3 løg og
skær dem i kvarte. Skær ca. 400 g
saltet, røget flæsk i mindre
stykker, og rist dem på panden
sammen med løgene. Skær 6 æbler i
mindre stykker, og lad dem simre
under låg sammen med flæsk og løg,
til de er møre. Kom timian og lidt
sukker i retten.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Gode råd om frysning af
madvare.
klik
og læs her >>
Frysning af diverse
madvare: (Kolde og
varme.) Info og råd:
Frysetid m.v.
Varme retter og mad skal
være afkølet før de
fryses ned. Det gælder
også for bagværk. Og det
gælder for: Æg i
fryseren, Mælk i fryser
m.v. + Ost i fryseren,
Smør i fryseren, Løg i
fryseren. - Infoen har
jeg delvis *Lånt* fra:
Hvor længe kan de
forskellige madvarer
holde sig i køleskabet?
| idényt (idenyt.dk)
Guiden er opdelt i tre
overordnede punkter med
kød, mælkeprodukter samt
frugt og grøntsager og
viser både
holdbarhedstiden i
køleskabet og fryseren.
Vær opmærksom på, at det
kun er vejledende, og at
man altid skal sørge for
at holde øje med
madvarernes tilstand og
den markerede
holdbarhedsdato.
Indholdsfortegnelse
Klik for star for Opskrift siderne.
Redigeret og skrevet
af: Per Christensen -
august 2012
|