Lidt godt til maven. 7. Afsnit: Ideer og råd til madlavning m.v.

Indholdsfortegnelse Klik for star for Opskrift siderne.

Webpermand's

  Bage & Madopskrifter m.v. Afsnit 7. ×=

 &  Egne opskrifter  & Opskrifter fra nær og fjern.

Stegt Flæsk & div. Opskrifter. I Flere versioner.

Opskrifterne for download. Kan også fås som PDF fil. Peg på  klik for visning af opskrift.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Den klassiske mormor-version > Anbefales:      
Kødet = Flæsk i skiver er velegnet til både stegning på pande, grill eller i ovn.
Tip fra slagteren: Tilberedning på pande:
Steg kødet på en pande i olie ved god varme i ca. 2 min. på hver side.
Skru ned til middel varme og steg færdig. Vend skiverne jævnligt, til de er gyldne og sprøde.

Tilberedning i ovn:
Læg kødet på et stykke bagepapir i en bradepande og steg det i en forvarmet ovn ved 225 °C i ca. 40 min.
Kan også bruges til Æbleflæsk.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Valgflæsk eller stegt flæsk i lag?

Tip nummer 1: Kødet


Det giver måske sig selv, men kødet er vigtigt. I hvert fald hvis du laver den klassiske mormor-version. Hvis du virkelig vil brillere, skal du - ifølge Umut Sakarya - dog undgå den pakkede version, som du finder i dit lokale supermarked.
- Hvis man er i nærheden af en dansk gammeldags slagter, så skal man bede om at få skåret 1,5-2 cm tykke skiver. Så sikrer man nemlig sprødt svær og saftigt kød, siger Umut Sakarya.
Er man ikke så heldig at bo i nærheden af en slagter, anbefaler han, at man køber en ribbensteg og skærer sine egne stykker.

Tip nummer 2:

Sovsen Til en rigtig omgang valgflæsk hører sig også persillesovs. Og her er de rette ingredienser igen alfa og omega.
- Sovsen skal laves på fløde. Rigtig meget fløde. Og så skal man lade vær med at bruge kartoffelvand og letmælk, siger Umut Sakarya og tilføjer, at man skal bruge frisk persille i rigelige mængder.

Tip nummer 3:

Det rette tilbehør All right. Nu har du styr på svin og sovs. Og selvom det er en lækker kombination, som sagtens kan spises som chips med dip, så vil de fleste nok tilføje lidt ekstra lir.
Kartofler skal der til. Ifølge Umut Sakarya, skal det ikke være en hvilken som helst kartoffel, men aspargeskartofler. - Og så skal man have noget surt til, for eksempel rødbeder, så det ikke bare er fedt, men der faktisk kommer en smagsoplevelse, siger han til TV 2 Lorry.

Stegt flæsk i lag ala Umut

Til fire personer skal du bruge:
• 3 kilo Flæsk (1,5 cm tykkelse) • Salt
Sådan gør du: Læg flæsket taglagt med sværdsiden opad og stege i ovnen ved 200 grader i cirka 45 min. Skru derefter op på 230 grader til sværene på flæsket poppet op.
PERSILLESOVSEN
• 2 l. Fløde
• 1 budt persille
• 10 hele sort peber
• 3 laurbærblade
• 1 tsk. groft salt
• 5 spsk. Maizena
• 2 håndfuld Groft skåret rodfrugtblanding • Salt
Sådan gør du: Kog fløden op med laurbærblade, sortpeber, persillestilke og rodfrugts blanding. Lad det køle af og trække natten over. Sigt fløden og jævn med maizena. Smage til med salt og friskhakket persille.
Kartofler
1,5 kilo aspargeskartofler (Eller almindelige Kartofler)
• Vand
• Salt
• Smør
• Persille
Sådan gør du: Bring vand, salt og kartofler i kog og lad dem træk færdig i gryden. Pil kartoflerne og vend den med persille og smør inden servering

Opskrift lånt fra: Guldkroen

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Vild med Dansk: Stegt flæsk.Persillesovs og syltede rødbeder    
SVÆRHEDSGRAD Mellem PERSONER 4 TID 60 min + 90 min
INGREDIENSER

STEGT FLÆSK
3 kg flæsk (1,5 - 2cm tykkelse) salt

PERSILLESOVSEN
• 2 I fløde • 1 bdt. kruspersille • 10 stk. hele sort peber • 3 stk. laurbærblade • 1 tsk. groft salt
• 5 spsk. maizena • 2 stk. håndfulde groft skåret rodfrugter • salt
KARTOFLER
• 1.5 kg aspargeskartofler
• vand • salt • smør • persille
RØDBEDER
• 1 I eddike, 800 g sukker • Laurbærblade,• kanel • stjerne anis • hele sort peber • nellike
• 1 kg rødbeder • 1 I syltelage

TILBEREDNING

1. STEGT FLÆSK: Læg flæsket taglagt med sværdsiden opad og steg i ovnen ved 200 grader i cirka 45 min.
2. Skru derefter op på 230 grader til sværene på flæsket poppet op.
3. PERSILLESOVSEN: Kog fløden op med laurbærblade, sort peber, persillestilke og rodfrugtblandingen. Lad det køle af og trække natten over.
4. Sigt fløden og jævn med maizena. Smag til med salt og friskhakket persille.
5. KARTOFLER: Bring vand, salt og kartofler i kog og lad dem trække færdigt i gryden.
6. Pil kartoflerne og vend den med persille og smør inden servering.
7. RØDBEDER: Kog alle ingredienserne (undtagen rødbederne) sammen og køl syltelagen af.
8. Kog rødbederne og pil dem. Skær rødbederne i 1,5 cm tykkelse.
9. Kog rødbederne og pil dem.
10. Skær rødbederne i 1,5 cm tykkelse.
11. Kom de afkølede rødbeder i syltelagen og lad dem sylte i nogle dage.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Stegt flæsk med persillesovs .     

 blev kåret den 20. november 2014, til at være Danmarks nationalret.
Her en opskrift: Her er Danmarks nationalret: Stegt flæsk med persillesauce (tv2.dk)
Opskriften er udformet af Ninna Bundgaard Christensen fra Region Sønderjylland.
Er *Lånt* til mine opskrifter, da der ikke er nogen påskrift, om at den ikke må bruges.


Ingredienser
• 1 kg kartofler, små, - skrællede • 0.5 tsk. salt
• 480 g flæsk, letsaltet, - drys skiverne med lidt salt nogle timer inden stegning
Glaseret fennikel og endive med citron
• 1 stk. fennikel, skyllet, - i kvarte • 2 stk salat, endive, - skyllet, - i kvarte
• 1 stk. citron, saften • 25 g smør • Timian, finthakket • 0.33 g salt

Persillesauce
• 25 g smør • 2.5 spsk. mel, hvedemel • 3 dl mælk, minimælk, - eller letmælk
• 2 dl vand, kartoffelvand • 2 dl persille, finthakket • 0.33 g salt.

Stegt flæsk:
Dup flæsket tørt og læg flæske skiverne pa en bageplade med bagepapir og sæt dem midt i en forvarmet ovn pa 180 grader, gerne varmluft. Hold øje med dem løbende og vend skiverne undervejs.
Nar det stegte flæsk er sprødt og lækkert tages det af bradepanden og lægges pa et stykke fedt sugende papir.

Glaseret fennikel og endive med citron:
Brun fennikel og endivie let pa en middelvarm pande.
Tilsæt det meste af saften fra en citron og 25 g sm0r.
Skru ned for varmen og læg et lag løs pa.
Lad endive og fennikel hygge sig 15-20 minutter ved svag varme.
Smag til med finthakket timian, salt og citron inden servering.

Persillesovs:
Smelt smørret i en lille tykbundet gryde.
Tilsæt mel og rør grundigt sammen med et piskeris.
Lad mel og smør samle sig til en lidt klumpet masse og varm igennem ved svag varme.
Nu er det med at hold tungen lige i munden. Tilsæt mælken, til smør/mel blandingen, men kun ca. 0,5 dl ad gangen. pisk grundigt under tilsætning.
Sørg for, at mælken er absorberet af mel/smør-massen og gennemvarmt, inden yderligere mælk tilsættes (ellers kommer der nemt nogle meget ubehagelige
klumper i saucen).
Nar alt mælken er tilsat, fortsættes med lidt kartoffelvand, indtil konsistensen er, som
du ønsker den.
Smag til med salt og kom den hakkede persille i saucen.
Lad saucen boble lidt forsigtigt 1-2 minutter inden servering.

Kartofler:
Kog kartofler i saltet vand. Nar kartoflerne koger, skrues der ned pa lavt blus, og kartoflerne simrer færdigt i ca. 20 Min.
Tip: Du kan med fordel selv købe et stegestykke, skære det i skiver og letsaltet flæsket nogle timer inden stegningen.
Server den stegte flæsk om sommeren med en let lille omgang smørdampede sommergrøntsager.

God fornøjelse med retten.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Æbleflæsk    og pandekager.     

Stegt flæsk med persillesovs:og til Æbleflæsk Opskriften)

I Bradepande: Den hurtige opskrift: 4-5 skiver flæsk pr. person plus lidt salt og peber. Flæskeskiverne snittes i sværen. Læg flæskeskiverne på en rist, som du stiller i en bradepande. Salt og krydr flæsket i god tid, og steg i ca. 20 minutter ved ca. 180 grader.
Vend flæskeskiverne jævnligt. Og når de er bleven gyldenbrune tages de ud og kan serveres. Serveres selvfølgelig med kartofler og persillesauce.

Saucen: Hvid/ lys grundsovs (4 pers.)

Ca. 30 gr. Margarine ell. Smør, ca. 3 Spsk. mel, ca. 4 dl. Lys suppe/Kartoffelvand/Mælk. *) Husk at pisk grundsovsen grundigt under tilsætning af ingredienserne og til sovsen har en passende konsistens.

Sovsen kan tilsættes krydderi i form af lidt Salt / Peber / Melis for smagsforbedring. Persillen kommes i til sidst efter en op kogning.

Tilberedning.

Kom margarine ell. smør i en lun gryde og smelt det. *) Kom herefter melet i og rør det grundigt sammen til en jævn masse. Tilsæt så væden under fortsat røring til den har en passende konsistent.

Kog den herefter op og tilsæt en anelse melis (Sukker) under røring. Tilsæt til sidst den ønskede mængde persille efter behag.

Sovsen kan jævnes med afbagning, smørbolle eller meljævning. Og afrundes med en anelse melis. Kog sovsen op. Og slutte af med at komme persille heri

OBS! Flæsken Kan også steges på en jævn varm pande. Flæskeskiverne snittes i sværen og lægges på panden.

Husk at vende flæsket jævnligt, og når de så er bleven gyldne og sprøde tages de af og drysses med lidt grove salt. Serveres selvfølgelig med kartofler og persillesauce.

1.Æbleflæsk på bradde panden.

Ingredienser
1 kg stegeflæsk i skiver, salt og friskkværnet peber
1 løg i halve skiver, 3 æbler (belle de boskooper eller coxorange) i tynde skiver. 1 spsk friskrevet ingefær.
Sådan gør du
Læg flæskeskiverne på bagepapir og drys dem med salt og peber. Steg dem i ovnen ved 225 grader i 20-30 minutter, eller til stegeflæsket er gyldent.
Vend løg, æbler og ingefær sammen. Skru ovnen ned til 175 grader. Fordel æbleblandingen hen over stegeflæsket og kom det tilbage i ovnen i 10 minutter.

Anret æbleflæsket på et fad og servér lunt med godt rugbrød til

2.Sådan laver du også æbleflæsk i ovnen

Ingredienser
500-800 g stegeflæsk
5 store madæbler (har du et æbletræ, så brug æbler derfra) 2 løg, 1 porre, timian.
Sådan laver du æbleflæsk i ovnen
Skær flæsket i skiver ca. 1 cm. Fjern kernehuset og skær æblerne i skiver. Skær løgene og porrerne i ringe.
Mix æbleskiver med porrer og løg. Læg flæsket ovenpå og drys med timian. Bag det i ovnen i 1 time -1¼ på ca. 180 grader.

Spis med groft rugbrød og sennep.

Xtra: Til fynsk æbleflæsk: Pil 3 løg og skær dem i kvarte. Skær ca. 400 g saltet, røget flæsk i mindre stykker, og rist dem på panden sammen med løgene. Skær 6 æbler i mindre stykker, og lad dem simre under låg sammen med flæsk og løg, til de er møre. Kom timian og lidt sukker i retten.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Gode råd om frysning af madvare.    klik og læs her >>     

Frysning af diverse madvare: (Kolde og varme.) Info og råd: Frysetid m.v.
Varme retter og mad skal være afkølet før de fryses ned. Det gælder også for bagværk. Og det gælder for: Æg i fryseren, Mælk i fryser m.v. + Ost i fryseren, Smør i fryseren, Løg i fryseren. - Infoen har jeg delvis *Lånt* fra: Hvor længe kan de forskellige madvarer holde sig i køleskabet? | idényt (idenyt.dk) Guiden er opdelt i tre overordnede punkter med kød, mælkeprodukter samt frugt og grøntsager og viser både holdbarhedstiden i køleskabet og fryseren. Vær opmærksom på, at det kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato.

Indholdsfortegnelse Klik for star for Opskrift siderne.

 

Redigeret og skrevet af: Per Christensen - august 2012

Finder du opskrifter med copyright her? Send da webmaster besked herom og opskriften fjernes snarest muligt.

 

 

Hilsen fra P.C. Webmaster

 

Læs betingelser for brug af Jul-pcsjov.dk og indhold.

     15. januar 2024 06:34  

 Per Christensen / jul-pcsjov.dk Grundlagt 3.2-2015    Hosted By: One.Com