Webpermand's
=Ø
Bage & Madopskrifter
m.v. Afsnit 2.
×=
&
Egne
opskrifter
&
Opskrifter fra nær og
fjern.
Peg på ikon for download
af Opskrifterne som PDFfil
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
MADOPSKRIFTER
og tilbehør (+ opskrift
til mad dej)
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Div stege og tilbehør m.v.
NB.
Se også lidt Airfryer
Opskrifter afsnit
2aierfryer og div
tilbehør.
Brun sovs til
flæskestege m.v.
4-5 dl
stegesky fra bradepanden
2 sp sk
hvedemel, 1 dl vand, ½
dl piske- eller
madlavningsfløde evt.
saucekulør
1 nip
sukker (2 tsk ribsgelé
kan også bruges) salt og
peber.
Hæld
skyen fra bradepanden
over i en gryde og lad
det stå et øjeblik, så
fedtet samler sig på
overfladen.
Skum det
overskydende fedt væk
efter smag og behag. -
Har man svært ved at
fjerne Fedtet, kan
gryden evt. sættes i
fryseren et øjeblik, så
fedtet stivner på
overfladen. Herefter kan
det fjernes med en ske.
/ gemmes det i en skål.
(Til brug på smørrebrød.
1. Bring
skyen i kog.
2. Ryst
hvedemel og vand sammen
til en meljævning og
tilsætjævningen til
bouillonen under
omrøring.
3. Lad
saucen koge igennem et
par minutter, så
melsmagen forsvinder og
saucen tykner. Tilsæt
fløde og evt. madkulør
og smag saucen til med
sukker, salt og peber.
4. Server
saucen til flæskestegen
sammen med kartofler,
rødkål og evt. brunede
kartofler.
Du kan
også lave en opbagt sovs
i stedet:
Mel,
margarine, væde fra
stegen, lidt
kartoffelvand og mælk.
Smelt
fedtstof = margarine /
Flydende becel i
passende mængde i gryden
og kom så 2-3 sp. ske
mel heri under
omrøring. Tilsæt lidt
væde til sovsen har en
tilpas konsistent.
Tilsæt
kulør efter behag til en
lysbrun eller mørk sovs.
Smages
til med lidt salt og
peber samt et drys
melis. og efter behag
ca. 2 tsk. ribsgele
efter opkog.
NOTE:
sommerhalvåret kan man
sagtens spise flæskesteg
med sprøde svær på en
lidt mere
utraditionelmåde. Server
evt. med tzatziki, ovn
ristede kartofler, salat
og dressing.
kartofler Brunede *)
6 personer
1 kg kartofler (kogt og
pillede) 200 g Sukker -
50 g smør
Kom sukker i en pande og
lad den smelte. Rør ikke
i massen, så bliver den
klumpet.
Når sukkeret er smeltet,
kommes smør i massen,
dernæst kartofler. Rør,
til kartoflerne er
brune.
Regn med 20 minutter.
kartofler Brunede 2.
*¤¤*) Hjemmelavet
opskrift
½ kg. Glatte små
skrællede kartofler.
Husk at tørre dem af så
de ikke er våde. Evt.
fra dem i glas)
Strø ca. 1½ spsk. Sukker
på en kold pande. Varmes
langsomt op. Når sukkere
begynder at boble
Kommes der ca. 15 gr.
Smør/margarine på
Kartoflerne kommes på og
vendes så let til de er
gyldenbrune.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Rødkål Hjemmelavet
Ingredienser: 1 stk.
rødkål (ca. 750 g) 2
spsk. Sukker - 40 g smør
- 4 dl ribssaft -
1 tsk. salt
Rødkålen deles i fire
dele, og stokken skæres
væk. Kålen snittes fint
og kommes i en gryde med
smeltet smør.
Sukker drysses over
kålen, og det svitser i
smørret i ca. 10
minutter.
Så tilsættes ribssaften
og vand, der knap dækker
kålen. Kålen koges ved
svag varme i ca. 1 time.
Hvis kålen koger tør,
tilsættes mere saft og
vand. Når kålen er mør
smages til med lidt
salt.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Følgende opskrifter er:
And og flæskestege m.v.
And = Juleand =
ca.
4 pers.
Ingredienser 3,5
kg and - æbler – svesker
- salt og peber - 3 dl
vand
Rens en frisk and på 3,5
kg, fyld den med æbler
og svesker og gnid den
godt med salt og peber.
Læg anden med brystet
nedad i bradepanden.
Læg indmaden ved, hæld 3
dl vand ved og sæt den i
ovnen i en time ved 160
grader varmluft eller
170 grader i alm. ovn.
Vend anden, læg den på
stegeristen med
bradepanden under og
fortsæt stegningen i
yderligere to timer.
Dryp anden hver halve
time med væske fra
bradepanden. Tag anden
ud af ovnen og sæt den
til hvile mindst tre
timer. Hæld skyen i en
smal plastbeholder og
sæt den på køl. Parter
anden og læg stykkerne
på risten i bradepanden.
Skær brysterne af langs
med brystbenet og del
dem i tre stykker hver.
Skær vingerne af. Skær
lårene af og del dem i
over- og underlår.
Læg æblerne, sveskerne
samt indmaden i
bradepanden. Sæt det i
ovnen på 200 grader i 20
min. og server. Kan
serveres med almindelige
skrællede kartofler ca.
2. kg. Samt brunede
kartofler
*Se opskriften længere
nede under tilbehør.
Gammeldags brun sovs
Skrab fedtet af
stegeskyen, som hældes i
en gryde. Kog den ind
med piskefløde og evt.
lidt ekstra andefond.
Smag til med salt og
peber og farv med lidt
kulør. Sovsen er nu
færdig og skal bare
varmes før servering.
Tilbehør:
Brunede kartofler,
Rødkål hjemmelavet eller
færdig købt, *Se
opskriften længere nede
under tilbehør.
Agurkesalat, og Evt. m.
Ribsgele og/eller
Solbærgele
Drikkelse:
En god let rødvin Evt.
Rioja. Og ell. En god
ikke for syrlig
hvidvin.
|
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Flæskesteg 1.
m. brunede
kartofler og rødkål
7-8 personer
Ingredienser
2-3 kg Svinekam - 2-3
spsk. groft salt
Rids stegen helt ned til
kødet med ½ cm's
mellemrum - men undgå at
ridse i selve kødet. Læg
stegen med sværen ned af
i en bradepande, og
tilsæt så meget vand at
det dækker sværen.
Lad stegen stå i ovnen
ved 175 grader i ½ time.
- Tag stegen ud af drys
sværen med groft salt.
Vær omhyggelig med at få
salt ned mellem hver
svær.
(Kan også saltes før den
sættes i ovn. Husk så at
sætte den på risten uden
vand i bradepanden. Sæt
bradepanden med stegen i
den nederste del ovnen.
Steg ved ca. 200 gr.
Vand tilsættes efter ½
time og stegningen
fortsættes.
Fortsæt på 175 grader og
lad stegen stå i 1½ til
2 timer. Hæld skyen fra
stegen, så den kan
bruges til sovs og sæt
stegen tilbage i oven
ved 275 grader eller
grill. Hold øje med at
stegens svær bliver god.
Gammeldags brun sovs
Tag skyen fra
flæskestegen. Lad den
stå lidt, så fedtet
stivner, og tag evt.
fedtet væk. Resten af
skyen danner basis for
sovsen, som får en
meljævning og smages til
med salt og peber, og
eventuelt rødvin eller
sherry.
Kan serveres med
almindelige skrællede
kartofler ca. 2½ kg.
Samt brunede kartofler
*Se opskriften længere
nede under tilbehør.
Rødkål købt eller
hjemmelavet. Evt. m.
Ribsgele og Solbærgele
samt agurkesalat m.v.
Drikkelse:
En god let rødvin Evt.
Rioja.
Og ell. En god ikke for
syrlig hvidvin.
Husk Dessert opskriften!
Se under
afsnit 4.
julebagværk desserter
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Flæskesteg
2
M. Gammeldags
Sprøde svær og brun sovs
og brunede kartofler
samt rødkål
7-8 personer
Ingredienser
2-3 kg nakkekam - 2-3
spsk. groft salt - 3-4
laurbærblade
Rids stegen næsten helt ned
til kødet med ½ cm's
mellemrum - men undgå at
ridse i selve kødet. Læg
stegen med sværen ned af
i en bradepande, og
tilsæt så meget vand at
det dækker sværen. Lad
stegen stå i ovnen ved
175 grader i ½ time. Tag
stegen ud af drys sværen
med groft salt.
Vær omhyggelig med at få
salt ned mellem hver
svær.
Sæt bradepanden med
stegen i den nederste
del ovnen. Fortsæt på
175 grader og lad stegen
stå i 1½ til 2 timer.
Hæld skyen fra stegen,
så den kan bruges til
sovs og sæt stegen
tilbage i oven ved 275
grader eller grill.
Hold øje med at stegens
svær bliver god.
Gammeldags brun sovs
Tag skyen fra
flæskestegen. Lad den
stå, så fedtet stivner,
og tag evt. fedtet væk.
Resten af skyen danner
basis for sovsen, som
får en meljævning og
smages til med salt og
peber, og eventuelt
rødvin eller sherry.
Kan serveres med
almindelige skrællede
kartofler ca. 2½ kg.
Samt brunede kartofler
ca. 1 kg *Se opskriften
længere nede under
tilbehør. Rødkål købt
eller hjemmelavet.
Evt. m. Agurkesalat,
Ribsgele og Solbærgele
m.m.
Drikkelse:
En god let rødvin Evt.
Rioja.
Og ell. En god ikke for
syrlig hvidvin.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Flæskesteg 3.
Speciel
fra hjerteforeningen m.
brun sovs Brunede
kartofler Rødkål og
dessert
Hjerteforeningen
udgiver slankeguiden Tab
dig - og hold vægten.
Det gør vi, fordi vi
gerne vil hjælpe de
mange overvægtige
hjertepatienter og
andre, der ønsker at
tabe i vægt. Mange
ønsker flere opskrifter
på sund og lækker mad.
Men skal man tabe sig,
er det ikke altid nok,
at maden er sund.
Mange er også nødt til
at se på, hvor store
portioner de spiser.
Derfor giver
jerteforeningen hver uge
en ny opskrift, som kan
bruges i forbindelse med
slankeguiden. Opskriften
passer til en familie på
4 personer.
Skal du tabe dig
anbefaler vi, at du
spiser det, der står
under "Hvis du vil tabe
dig, kan du spise".
Udover slankeguiden har
vi lige samlet 30
juleopskrifter i
Hjerternes Fest, hvor vi
også har taget højde for
kostens sammensætning
for dem, der gerne vil
tabe sig og holde
vægten.
Herfra kommer så
opskriften på Flæskesteg med brun sovs m.m.
o.s.v.
Ingredienser:
1 lille svinekam ca. 600
- 800 g - groft salt - 7
dl vand
Sovs:
3 dl skummet, mini-
eller letmælk 2-3 spsk.
hvedemel - 1 laurbærblad
- ca. 1 tsk. sukker
Brunede kartofler:
1 kg kogte og pillede
små kartofler 6 spsk.
sukker - 1 spsk. olie
Rødkål:
1 kg rødkål fintsnittet,
1½ dl sød blandet
frugtsaft - ½ - 1 dl
eddike ca. 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
Tilbehør: Kogte
kartofler, evt.
ribsgelé.
Fremgangsmåde:
Rids sværen grundigt og
gnid den med salt, også
ned mellem sværene. Sørg
for at stegen ligger så
sværen er nogenlunde
vandret, dette kan evt.
gøres ved at lægge noget
stanniol under stegen i
den ene side, hvis den
er meget uens i
tykkelsen. Læg stegen på
en rist i bradepanden og
hæld vandet i
bradepanden.
Sæt stegen i en kold ovn
og tænd på 200 grader.
Benyt et stegetermometer
og steg, indtil
centrumstemperaturen
viser 55 grader.
Kontroller om sværen
bliver sprød. Gør den
ikke det, øges
temperaturen i ovnen til
250 grader. Ellers
steges flæskestegen
videre ved 200 grader,
indtil
centrumstemperaturen er
65 grader.
Tag stegen ud og lad den
hvile i 15 - 20 min.
Giv stegen kort tid
under grill, hvis sværen
ikke er helt sprød.
Hvis du ikke bruger
stegetermometer, så
spørg slagteren til råds
om stegetiden.
Skær fedtkanten af
mellem svær og kød inden
stegen nydes.
Sovs:
Skum fedtet fra væden
fra bradepanden, evt.
ved at hælde den op i en
”sovseskiller” og lade
den stå i nogle
minutter. Hæld skyen op
i en lille kasserolle og
kassér fedtet.
Tilsæt 2 dl mælk samt
evt. laurbærbladet.
Jævn sovsen med melet
udrørt i 1 dl mælk. Lad
sovsen koge igennem i
5-10 min. under
omrøring.
Tag laurbærbladet op og
smag til med salt, peber
og evt. en anelse
sukker.
Brune kartofler:
Smelt sukkeret på en
pande, helst med
slip - let - belægning.
Tilsæt 1 spsk. olie og
pas på, at karamelmassen
ikke bliver for mørk.
Kom kartoflerne på
panden og skru ned til
jævn varme. Brun
kartoflerne under
omrøring.
Rødkål:
Kom den fintsnittede kål
i en stor gryde og
tilsæt saften. Kog ved
jævn varme i ca. 45
min., til kålen er
passende mør. Smag til
med eddike, salt og
sukker. Tip: Hvis
kartoflerne er kolde
overhældes de med
kogende vand inden
bruningen. Så bliver de
mere blanke.
Energi pr. person: 3600
kJ (860 kcal)
Fordelt på: Protein 27 %
Kulhydrat 49 % Fedt 24 %
(23 g)
Stegen Kan serveres med
almindelige skrællede
kartofler ca. 2. kg.
Rødkål. Evt. m. Ribsgele
og/eller Solbærgele samt
agurkesalat m.v.
Drikkelse:
En god let rødvin
Evt. Rioja. Og ell. En
god ikke for syrlig
hvidvin.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Flæskesteg 4.
Kamsteg med brun sovs
o.s.v. - Hjemmelavet
opskrift
Ca. 2½ kg Kam.
Rids sværen grundigt ned
til kødet og gnid den
med salt, også ned
mellem sværene. Sørg for
at stegen ligger så
sværen er nogenlunde
vandret, dette kan evt.
gøres ved at lægge noget
stanniol under stegen i
den ene side, hvis den
er meget uens i
tykkelsen. Læg stegen i
en kold ovn på en rist i
bradepanden.
og hæld 1 ltr. kold vand
i bradepanden. Skru op
til 270 grader og la’
den stege 1 time.
Herefter skrues der ned
til 175 grader og steges
i ca. 2 timer. Dryp
stegen med væden 3-4
gange under stegningen.
Når stegen er færdig
tages den af og væden
hældes fra og bruges til
at lave en opbagt brun
sovs.
Er sværen stadig ikke
helt sprøde kan du give
den en hurtig stegning
på 250 gr. Hold øje med
stegen under denne høje
temp. Så sværen ikke
bliver sort. Tages så af
og stå i ca. ½ time før
den udskæres og
serveres.
Serveres m. alm. Kogte
kartofler og ca. ½ t.
kg. Små brunede
kartofler m.v. *)Se
opskriften længere nede
under tilbehør. Samt
Rødkål. Evt. m. Ribsgele
og/eller Solbærgele samt
agurkesalat m.v.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
5.Flæskesteg
Langtidsstegt.
INGREDIENSER
1
stk svinekam (ca 2-2½
kg) (ridset og uden ben)
4-5 dl kogende vand
groft salt evt.
laurbærblade
SÅDAN GØR DU
1.Start med at gå sværen
efter. Svær- og fedtlag
skal være ridset helt
igennem – også i siderne
af stegen. Er der ikke
ridset dybt nok, så skær
selv efter med en kniv.
Sørg for kun at ridse
ned til kødet, ikke i
selve kødet.
2.Læg stegen på en rist
i en bradepande eller et
ildfast fad. Sørg for,
at overfladen er jævn,
så sværen bliver jævnt
tilberedt. Hvis stegen
ligger skævt, så kan den
rettes op ved at kramme
lidt stanniol sammen til
en kugle og lægge under
stegen.
3.Hæld 4-5 dl kogende
vand forsigtigt udover
sværen og ned i
bradepanden. Det kogende
vand får sværene til at
skille sig, så det
bliver nemmere, at få
salt gnedet ned imellem
sværene.
4.Drys salt udover
sværen og sørg for, at
få salt ned imellem
hvert stykke svær. Det
er vigtigt, at der er
rigeligt med salt
imellem sværene, hvis de
skal blive helt sprøde.
Man kan desuden stikke
et par laurbærblade ned
imellem sværene.
5.Sæt stegen i en kold
ovn, tænd på 125 °C
(varmluft) og lad stegen
stege i 2 timer.
6.Skru herefter op til
200 °C (varmluft) og
steg flæskestegen i
yderligere 30 minutter.
7.Til sidst skrues ovnen
op på 230-250 °C
(varmluft) og der steges
videre i ca 10 minutter,
indtil sværen er helt
gylden og boblende
sprød.
8.Jeg bruger sjældent
stegetermometer, men
bruger man det, så stik
det ind i siden af
stegen på det tykkeste
sted – aldrig fra enden,
så får halvdelen af
skiverne et lille hul.
Kernetemperaturen skal
ligge på ca 65-70 °C. Så
er kødet gennemtilberedt
men stadig dejligt
saftigt.
9.Lad stegen hvile
utildækket i 5-10
minutter og skær den i
skiver. Fonden som har
samlet sig i bunden af
bradepanden bruges til
brun flæskestegssauce.
10.Stegen serveres med
rødkål, brun sauce og
brunede og hvide
kartofler.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Flæskesteg 6.
med marinerede kartofler
m.v. *¤*
Ingredienser
1 svinekam uden ben til
4 pers.
salt, peber, 800 g
kartofler, rapsolie, 2
dl olivenolie, 1 spsk.
dijon sennep, 0,5 dl
hvidvinseddike
Sådan gør du
· Tænd
ovnen på 200 grader.
Gnid svær siden med
salt, det er uhyre
vigtigt, fordi sprød
svær er afhængig af
denne manøvre, så ned
mellem hvert snit.
Læg stegen i en lille
bradepande eller et
ovnfast fad.
Stil stegen i ovnen i
ca. halvanden time, brug
stegetermometer,
kernetemperaturen skal
være 65 grader.
Hvis sværen er sprød, er
alt godt, hvis den
mangler lidt, så kan man
skrue op for varmen til
250 grader, til sværen
er sprød.
Efter at stegen er ude
af ovnen, skal den lige
stå frit på bordet i
fadet og trække, i 10
minutter, inden den
skæres i skiver.
Skrub kartoflerne og kog
dem i letsaltet vand.
Rør marinaden, olie og
sennep skal begge have
stuetemperatur: pisk
sennep med olie, pisk
eddike i og smag til med
salt og peber.
Anret halve kartofler og
dryp 2 spsk. af
dressingen over.
Tidsforbrug ca. ½
time.
Der er rigelig
flæskesteg, så der er
til frokosten –
smørebrød eller sandwich
dagen efter
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Frikadeller
Ca. 15 stk. (Pers
opskrift til ca. 15-18
stk.)
½ kg.(500gr.) Hakket
flæskekød eller kalv og
flæsk. - ca. 4 dl.
Mel. (Spare tips: evt.
ca. 200 gr. havregryn
1-2 æg. - Ca. 4 dl.
Mælk. - ca. ½ stort
revet løg. - salt,
peber. - Margarine.
Kødet blandes godt
sammen med nævnte
ingredienser og hakket
løg tilsættes til sidst.
Varm panden op til en
god jævn varme og kom
margarine på der smelte
til den er gyldenbrun.
Herefter formes farsen
med en spiseske og
lægges på panden. Steges
Ca. 10-12 min på hver
side til de er
gyldenbrune og
gennemstegte.
Tilbehør:
kartofler
(Kartoffelmos.) Og
grøntsager. – evt.
rødkål og rødbeder m.v.
Man kan bruge sennep
til.
Drikkelse efter behag.
Frikadellerne Kan
nedfryses.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Forloren Hare 3
opskrifter.
(Meat-Loaf.) til 6-8
pers.
Ca. ½ kg. = 500 gr.
Hakket
Flæskekød/kalvekød. -
ca. 3-4 dl. Rasp - ca. 2
dl. Fløde (Mælk kan
bruges.) 1-2 Æg. - salt
og peber. - ca. 250 gr.
Fersk spæk. Ell. Røget
Bacon i firkanter.
= Bacon firkanterne
svitses på en pande til
de er let gyldne og
kommes herefter i
farsen.
ca. ½ ltr. Mælk,
kartoffelvand, kulør og
mel til
jævning/opbagning af
sovsen. Gele / Ribs m.v.
kan kommes i sovsen samt
et drys melis/sukker og
evt. lidt Danablu ost.
Kødet skal være godt
hakket og røres godt
igennem med det ferske
flæsk eller røget bacon,
rasp (evt. lidt
Danablu.), æg, fløde,
salt, peber til en fast
og stiv fars.
Herefter fordeles farsen
i 2 aflange stk. og
lægges i en smurt (Evt.
m. bagepapir) i en
bradepande.
Sætte herefter i en 250
grader forvarmet ovn på
næst nederste ribbe og
steges til den er
gyldenbrun.
Herefter steges den
videre ved 170 grader i
ca. 25-30 min. Ca. ¼
ltr. Mælk kommes i
bradepanden og stegen
dryppes jævnligt hermed.
Når stegen er færdig
hældes væden / skyen fra
og stegen sættes tilbage
i ovnen på ca. 2-3oo
grader for at gøre den
lidt mere brun og sprød.
Sovsen:
Væden/skyen bruges til
en god opbagt sovs. Mel,
margarine, skyen, lidt
kartoffelvand og mælk,
kulør efter behag til
lysbrun eller mørk sovs.
Smages til med lidt salt
og peber samt et drys
melis. Der kommes ca.
1-2 dl fløde i, og ca. 2
tsk. ribsgele efter
opkog.
Serveres til Kartofler
(Kartoffelmos.)
Grøntsager mv. med
rødbeder, asier,
agurkesalat o.s.v. samt
div. syltetøj =
Solbærgele, Ribsgele og
lign. Kan også serveres
med stegt røget bacon i
skiver
Den kan laves i mindre
portion til lille
bradepande. Brug det
halve af de beskrevne
ingredienser.
Forloren hare
med kartoffelmos til 4
personer
Ingredienser
500 g
hakket kalv og flæsk, 1
løg, 1 æg, 3 dl
minimælk, 2 spsk.
hvedemel, Lidt salt,
Lidt peber, 1 pakke
bacon
750 g
kartofler, 40 g smør, 2
dl grøntsagsbouillon, 1
glas ribsgelé, Lidt
madkulør og Lidt
grøntsager
· Sådan
gør du
· Tænd
ovnen på 200 grader.
Skær løgene helt
ultrafine, rør disse med
kødet, æg, 0,5 dl mælk,
mel, salt og peber. Form
et brød og kom det i et
ovnfast fad. Beklæd det
med bacon. Stil fadet i
ovnen i 40 minutter ved
200 grader.
Skræl kartoflerne, skær
dem i tern og kog dem
møre i usaltet vand.
Hæld vandet fra og mos
dem med 1 dl lun mælk og
20 g smør, Smag til med
salt.
Tag den lille smule sky
fra ’haren’ og si den i
en gryde med bouillon og
2 dl mælk. Kog op. Pisk
smør i tern ned i saucen
mens den koger. Giv den
kulør og smag den til
med ribsgelé, salt og
peber.
Kog grøntsager i let
saltet vand.
Anret ’haren’ i skiver
med sauce, mos, Evt.
grøntsager = Ærter m.v.
og ribsgelé.
Tid: 50 min. Heraf
arbejdstid: 20 min.
Der er rigelig forloren
hare, så der er til
frokosten – smørebrød
eller sandwich dagen
efter
Forloren hare til 4
personer med kartofler
Ingredienser
•
500 g hakket kalv og
flæsk • 1 løg • 1 æg
• dl minimælk • 2 spsk.
hvedemel • Lidt salt
• Lidt peber • 1 pakke
bacon • 750 g kartofler
• 40 g smør • 2 dl
grøntsagsbouillon • 1
glas ribsgelé
• Lidt madkulør •
Sådan gør du• Tænd
ovnen på 200 grader.
Skær løgene helt
ultrafine, rør disse med
kødet, æg, 0,5 dl mælk,
mel, salt og peber. Form
et brød og kom det i et
ovnfast fad. Beklæd det
med bacon. Stil fadet i
ovnen i 40 minutter ved
200 grader.
Skræl kartoflerne, kog
dem møre i lidt saltet
vand. Hæld vandet fra
før servering
Sovs: Tag den lille
smule sky fra ’haren’ og
si den i en gryde med
bouillon og hæld 2 dl
mælk. Kog op. Pisk i
saucen mens den koger.
Giv den kulør og smag
den til med ribsgelé,
salt og peber.
Du kan også lave en
opbagt sovs:
Mel, margarine, væde fra
stegen, lidt
kartoffelvand og mælk.
Smelt fedtstof =
margarine / becel i
passende mængde i gryden
og kom så 2-3 sp.ske mel
heri under omrøring.
Tilsæt væde til sovsen
har en tilpas
konsistent.
Tilsæt kulør efter behag
til en lysbrun eller
mørk sovs. Smages til
med lidt salt og peber
samt et drys melis. og
efter behag ca. 2 tsk.
ribsgele efter opkog.
Anret ’haren’ i skiver
evt. med sauce, mos,
samt evt. grøntsager =
Ærter m.v. og ribsgelé.
Tid: 50 min. Heraf
arbejdstid: 20 min.
Der er rigeligt forloren
hare, så der er til
frokosten – smørrebrød
eller sandwich dagen
efter.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Gullasch i Fløde
til 4 personer.
½ kg Nakkekam, 1 ds.
cocktailpølser, 250 gr.
champignoner, 4 spsk.
mel, 2 spsk. smør, 3
løg, salt, peber,
paprika, 2 dl suppevand,
1 dl fløde, 1 dl.
tomatpure.
Skær løgene i terninger.
Brun dem i smørret.
Kødet skæres i aflange
stykker, vendes i mel
der er tilsat
krydderierne og brunes.
Suppe, tomatpure og
fløde kommes i. Gryden
skal stå over svag varme
i ca. 15. min.
Champignoner tilsættes.
Retten skal småkoge
yderligere i 10 min.
Cocktailpølserne kommes
i. Retten varmes
igennem.
Kan serveres med
Kartoffelmos, kartofler,
ris m.v.
Drikkelse. En god fyldig
rødvin
eller en kold Øl eller
andet efter behag.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Kalvesteg:
Ca. 3 kg. Kalvekød,
afpudses*) Brunes let i
margarine og der hældes
vand**) i gryden og der
tilsættes lidt kulør.
Vandet skal lige dækker
stegen. - Steges i ca.
5. Timer v. svag varme
til kødet slipper
gaffel.
*) det afpudsede bruges
til fond, der skal simre
i ca. 10 timer med
gulerødder, løg,
tyttebær og timian.
(**)Vandet fra gryden
kan bruges til en opbagt
sovs.)
Stegen serveres med
kartofler og som
tilbehør kan bruges:
Rødbeder, agurkesalat,
solbærmarmelade og
tyttebær. - Yderligere
kan der servers franske
kartofler mv.
Der drikke en “God
rødvin
til stegen”
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Bagte
Kartofler
med skinkefyld.:
(T.
4 pers.)
8 stk. bage kart. -
Fyld: 1. lille bk.
Champignon 1. Pore 1.
Sp.sk. Olie, 2 tsk.
Oregano 300 gr. Kogt
røget skinke.
Dressing: 2 dl. Ylette,
1 lille hakket Løg, 1
tsk. paprika, salt,
peber.
Kartoflerne vaskes godt
og bages i ovnen 1 time
ved 200 ¤C, Champignon
og porre, skær dem i
skiver og svits i olien.
Tilsæt oregano og smag
til med salt og peber. -
Skær skinken i små tern.
- Rør dressingen sammen,
skær et kryds i
kartoflerne og pres
siderne ind, så
kartoflerne åbne sig. -
Fordel fyld og dressing
i kartoflerne. - Server
med en salat af
finsnittede gulerod,
hvidkål og
lucernespirer.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Krebinetter
og
Karbonader
Krebinetter: 2
– 6 pers.
500 gr. Svinekød hakket
blandes med æg og
kartofler/rasp i farsen
Formes i 4. ell. 6 runde
forme med drys af lidt
peber og salt og steges
under jævn varme med
margarine ell. Smør til
de er gyldenbrune og
gennemstegte.
Serveres med brun sovs
og kartofler.
Tilbehør: Rødbeder,
agurkesalat.
Drikkelse efter behag
Karbonader:
2
– 6 pers.
500 gr. kød (kalvé og
svinekød) Formes i 4.
ell. 6 runde forme med
drys af lidt peber og
salt og steges under
jævn varme med margarine
ell. Smør til de er
gyldenbrune og
gennemstegte.
Serveres med brun sovs
og kartofler.
Tilbehør: Rødbeder,
agurkesalat.
Drikkelse efter behag.
Begge typer kan
tilberedes således i
stedet.:
Hakket kød Formes i 4.
ell. 6 runde forme og
drysses med salt, peber
og/ eller paprika.
Vendes herefter i mel og
dernæst i pisket æg og
rasp.
Steges under jævn varme
med margarine ell. Smør
til de er gyldenbrune og
gennemstegte.
Serveres med brun sovs
og kartofler. Tilbehør:
Rødbeder, agurkesalat.
Drikkelse efter behag.
*¤¤*)
Der er forskel på
Krebinetter og
Karbonader:
Ifølge Gyldendals
Kogebog er Krebinetter
lavet af rent svinekød,
med æg og kartofler/rasp
blandet i farsen, hvor
imod Karbonader er det
rene kød (kalvé - el.
svinekød) formet til
bøffer.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Pizza-opskrift.
Til
bradepande. Til ca. 8
pers.
Dej.: 25 gr. Gær - 400
gr. Mel - 3 dl. Lunken
vand (finger varm.) - 1
tsk. groft salt - 2
spsk. Olie.
Tomatsaucen.: 50 gr.
Smør ell. Margarine - 2
store løg finhakket. - 1
fed hvidløg hakket. - 2
ds. Flåede tomater. - ½
tsk. oregano tørret. - ½
tsk. groft salt. -
Friskkværnet peber.
Fyldet.: 1½ ds. Ananas.
- 2 pk. rejer. 3 pk.
Skinketerninger/strimler.
- ½ kg. Revet Ml. Lagret
ost 45 %, ell. 1 kg.
Svitset Hakket okse ell.
Kalvekød. - ½ ds.
Ananas. - samt revet
ost. - do. - ell. Hvad
man nu har lyst til at
lave fyldet af.
Tilberedning.: Dejen.:
Gær udrøres i den lunkne
vand i en røre skål,
salt olie og mel
tilsættes under
omrøring. Dejen æltes
godt sammen til den
bliver lind og fast.
Hæves i ca. 40 min.
Tomatsaucen.:
Smør/margarine smeltes i
en tykbundet gryde og
løgene svitses heri.
Tomater tilsættes og
oregano, salt, peber
kommes i. - Saucen skal
koges ved en jævn varme
i ca. 20-30 min. Uden
låg og den færdige sauce
skal være “tør” for væde
og smages til.
Færdigtilberedningen.:
Dejen tages ud på et meldrysset bord, og
æltes godt igennem evt.
tilsæt lidt mere mel.
Herefter rulles dejen ud
i en stor plade, og
lægges over i en smurt
eller evt. m. bagepapir
under.) bradepande. -
Saucen fordeles jævnt ud
til alle kanter, og
fyldet kan lægges på.
Drøs til sidst revet ost
på over hele fladen.
Den sættes så i en 200
grader forvarmet ovn og
bages til den er
gyldenbrun.
Kan serveres med en
salatblanding af
icebergsalat, grøn, rød
og gul peber, agurk
stk., og tomat stk. Og
evt. med champion.
Drikkelse.:
Kold øl eller hvidvin
samt rødvin
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Indholdsfortegnelse
Klik for star for Opskrift siderne.
Redigeret og skrevet af:
Per Christensen - 2014
|