Lidt godt til maven.  MADOPSKRIFTER og tilbehør

Indholdsfortegnelse Klik for star for Opskrift siderne.

Webpermand's

  Bage & Madopskrifter m.v. Afsnit 2. ×=

 &  Egne opskrifter  & Opskrifter fra nær og fjern.

Peg på ikon for download af Opskrifterne som PDFfil  

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

MADOPSKRIFTER og tilbehør (+ opskrift til mad dej)

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Div stege og tilbehør m.v.  NB. Se også lidt Airfryer Opskrifter afsnit 2aierfryer og div tilbehør.

      

Brun sovs til flæskestege m.v.

4-5 dl stegesky fra bradepanden

2 sp sk hvedemel, 1 dl vand, ½ dl piske- eller madlavningsfløde evt. saucekulør

1 nip sukker (2 tsk ribsgelé kan også bruges) salt og peber.

Hæld skyen fra bradepanden over i en gryde og lad det stå et øjeblik, så fedtet samler sig på overfladen.

Skum det overskydende fedt væk efter smag og behag. -  Har man svært ved at fjerne Fedtet, kan gryden evt. sættes i fryseren et øjeblik, så fedtet stivner på overfladen. Herefter kan det fjernes med en ske. / gemmes det i en skål. (Til brug på smørrebrød.

1. Bring skyen i kog.

2. Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning og tilsætjævningen til bouillonen under omrøring.

3. Lad saucen koge igennem et par minutter, så melsmagen forsvinder og saucen tykner. Tilsæt fløde og evt. madkulør og smag saucen til med sukker, salt og peber.

4. Server saucen til flæskestegen sammen med kartofler, rødkål og evt. brunede kartofler.

Du kan også lave en opbagt sovs i stedet:

Mel, margarine, væde fra stegen, lidt kartoffelvand og mælk.

Smelt fedtstof = margarine / Flydende becel i passende mængde i gryden og kom så 2-3 sp. ske mel heri under omrøring.  Tilsæt lidt væde til sovsen har en tilpas konsistent.

Tilsæt kulør efter behag til en lysbrun eller mørk sovs.

Smages til med lidt salt og peber samt et drys melis. og efter behag ca. 2 tsk. ribsgele efter opkog.

NOTE: sommerhalvåret kan man sagtens spise flæskesteg med sprøde svær på en lidt mere utraditionelmåde. Server evt. med tzatziki, ovn ristede kartofler, salat og dressing.

kartofler Brunede *)

6 personer

1 kg kartofler (kogt og pillede) 200 g Sukker - 50 g smør

Kom sukker i en pande og lad den smelte. Rør ikke i massen, så bliver den klumpet. Når sukkeret er smeltet, kommes smør i massen, dernæst kartofler. Rør, til kartoflerne er brune. Regn med 20 minutter.

kartofler Brunede 2. *¤¤*) Hjemmelavet opskrift

½ kg. Glatte små skrællede kartofler. Husk at tørre dem af så de ikke er våde.  Evt. fra dem i glas)

Strø ca. 1½ spsk. Sukker på en kold pande. Varmes langsomt op. Når sukkere begynder at boble

Kommes der ca. 15 gr. Smør/margarine på Kartoflerne kommes på og vendes så let til de er gyldenbrune.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Rødkål Hjemmelavet

Ingredienser: 1 stk. rødkål (ca. 750 g) 2 spsk. Sukker - 40 g smør - 4 dl ribssaft - 1 tsk. salt

Rødkålen deles i fire dele, og stokken skæres væk. Kålen snittes fint og kommes i en gryde med smeltet smør.

Sukker drysses over kålen, og det svitser i smørret i ca. 10 minutter. Så tilsættes ribssaften og vand, der knap dækker kålen. Kålen koges ved svag varme i ca. 1 time. Hvis kålen koger tør, tilsættes mere saft og vand. Når kålen er mør smages til med lidt salt.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Følgende opskrifter er: And og flæskestege m.v.

And = Juleand   =  

 ca. 4 pers.

Ingredienser 3,5 kg and - æbler – svesker - salt og peber - 3 dl vand 

Rens en frisk and på 3,5 kg, fyld den med æbler og svesker og gnid den godt med salt og peber. Læg anden med brystet nedad i bradepanden.

Læg indmaden ved, hæld 3 dl vand ved og sæt den i ovnen i en time ved 160 grader varmluft eller 170 grader i alm. ovn.

Vend anden, læg den på stegeristen med bradepanden under og fortsæt stegningen i yderligere to timer. Dryp anden hver halve time med væske fra bradepanden. Tag anden ud af ovnen og sæt den til hvile mindst tre timer. Hæld skyen i en smal plastbeholder og sæt den på køl. Parter anden og læg stykkerne på risten i bradepanden.

Skær brysterne af langs med brystbenet og del dem i tre stykker hver. Skær vingerne af. Skær lårene af og del dem i over- og underlår.

Læg æblerne, sveskerne samt indmaden i bradepanden. Sæt det i ovnen på 200 grader i 20 min. og server. Kan serveres med almindelige skrællede kartofler ca. 2. kg. Samt brunede kartofler *Se opskriften længere nede under tilbehør.

Gammeldags brun sovs

Skrab fedtet af stegeskyen, som hældes i en gryde. Kog den ind med piskefløde og evt. lidt ekstra andefond. Smag til med salt og peber og farv med lidt kulør. Sovsen er nu færdig og skal bare varmes før servering.

Tilbehør: Brunede kartofler, Rødkål hjemmelavet eller færdig købt, *Se opskriften længere nede under tilbehør. Agurkesalat, og Evt. m. Ribsgele og/eller Solbærgele

Drikkelse: En god let rødvin Evt. Rioja. Og ell.  En god ikke for syrlig hvidvin.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Flæskesteg 1.     

m. brunede kartofler og rødkål  7-8 personer

Ingredienser 2-3 kg Svinekam - 2-3 spsk. groft salt

Rids stegen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Læg stegen med sværen ned af i en bradepande, og tilsæt så meget vand at det dækker sværen. Lad stegen stå i ovnen ved 175 grader i ½ time. - Tag stegen ud af drys sværen med groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær.

(Kan også saltes før den sættes i ovn. Husk så at sætte den på risten uden vand i bradepanden. Sæt bradepanden med stegen i den nederste del ovnen. Steg ved ca. 200 gr. Vand tilsættes efter ½ time og stegningen fortsættes. Fortsæt på 175 grader og lad stegen stå i 1½ til 2 timer. Hæld skyen fra stegen, så den kan bruges til sovs og sæt stegen tilbage i oven ved 275 grader eller grill. Hold øje med at stegens svær bliver god.

Gammeldags brun sovs

Tag skyen fra flæskestegen. Lad den stå lidt, så fedtet stivner, og tag evt. fedtet væk. Resten af skyen danner basis for sovsen, som får en meljævning og smages til med salt og peber, og eventuelt rødvin eller sherry.

Kan serveres med almindelige skrællede kartofler ca. 2½ kg. Samt brunede kartofler *Se opskriften længere nede under tilbehør. Rødkål købt eller hjemmelavet. Evt. m. Ribsgele og Solbærgele samt agurkesalat m.v.

Drikkelse: En god let rødvin Evt. Rioja. Og ell.  En god ikke for syrlig hvidvin. 

Husk Dessert opskriften! Se under afsnit 4. julebagværk desserter

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 Flæskesteg 2     

M. Gammeldags Sprøde svær og brun sovs og brunede kartofler samt rødkål  7-8 personer

 Ingredienser 2-3 kg nakkekam - 2-3 spsk. groft salt - 3-4 laurbærblade

 Rids stegen næsten helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Læg stegen med sværen ned af i en bradepande, og tilsæt så meget vand at det dækker sværen. Lad stegen stå i ovnen ved 175 grader i ½ time. Tag stegen ud af drys sværen med groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær.

Sæt bradepanden med stegen i den nederste del ovnen. Fortsæt på 175 grader og lad stegen stå i 1½ til 2 timer. Hæld skyen fra stegen, så den kan bruges til sovs og sæt stegen tilbage i oven ved 275 grader eller grill.  Hold øje med at stegens svær bliver god.

Gammeldags brun sovs

Tag skyen fra flæskestegen. Lad den stå, så fedtet stivner, og tag evt. fedtet væk. Resten af skyen danner basis for sovsen, som får en meljævning og smages til med salt og peber, og eventuelt rødvin eller sherry.

Kan serveres med almindelige skrællede kartofler ca. 2½ kg. Samt brunede kartofler ca. 1 kg *Se opskriften længere nede under tilbehør. Rødkål købt eller hjemmelavet. Evt. m. Agurkesalat, Ribsgele og Solbærgele m.m.

Drikkelse: En god let rødvin Evt. Rioja. Og ell.  En god ikke for syrlig hvidvin. 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Flæskesteg 3.      

Speciel fra hjerteforeningen m. brun sovs  Brunede kartofler Rødkål og dessert  

Hjerteforeningen udgiver slankeguiden Tab dig - og hold vægten. Det gør vi, fordi vi gerne vil hjælpe de mange overvægtige hjertepatienter og andre, der ønsker at tabe i vægt. Mange ønsker flere opskrifter på sund og lækker mad. Men skal man tabe sig, er det ikke altid nok, at maden er sund.

Mange er også nødt til at se på, hvor store portioner de spiser. Derfor giver jerteforeningen hver uge en ny opskrift, som kan bruges i forbindelse med slankeguiden. Opskriften passer til en familie på 4 personer.

Skal du tabe dig anbefaler vi, at du spiser det, der står under "Hvis du vil tabe dig, kan du spise".

Udover slankeguiden har vi lige samlet 30 juleopskrifter i Hjerternes Fest, hvor vi også har taget højde for kostens sammensætning for dem, der gerne vil tabe sig og holde vægten.

Herfra kommer så opskriften på Flæskesteg  med brun sovs m.m.  o.s.v.

Ingredienser: 1 lille svinekam ca. 600 - 800 g - groft salt - 7 dl vand

Sovs: 3 dl skummet, mini- eller letmælk 2-3 spsk. hvedemel - 1 laurbærblad - ca. 1 tsk. sukker

Brunede kartofler: 1 kg kogte og pillede små kartofler 6 spsk. sukker - 1 spsk. olie

Rødkål: 1 kg rødkål fintsnittet, 1½ dl sød blandet frugtsaft - ½ - 1 dl eddike ca. 1 tsk. sukker - 1 tsk. salt

Tilbehør: Kogte kartofler, evt. ribsgelé.

Fremgangsmåde:

Rids sværen grundigt og gnid den med salt, også ned mellem sværene. Sørg for at stegen ligger så sværen er nogenlunde vandret, dette kan evt. gøres ved at lægge noget stanniol under stegen i den ene side, hvis den er meget uens i tykkelsen. Læg stegen på en rist i bradepanden og hæld vandet i bradepanden.

Sæt stegen i en kold ovn og tænd på 200 grader. Benyt et stegetermometer og steg, indtil centrumstemperaturen viser 55 grader.

Kontroller om sværen bliver sprød. Gør den ikke det, øges temperaturen i ovnen til 250 grader. Ellers steges flæskestegen videre ved 200 grader, indtil centrumstemperaturen er 65 grader. Tag stegen ud og lad den hvile i 15 - 20 min.

Giv stegen kort tid under grill, hvis sværen ikke er helt sprød. Hvis du ikke bruger stegetermometer, så spørg slagteren til råds om stegetiden.

Skær fedtkanten af mellem svær og kød inden stegen nydes.

Sovs: Skum fedtet fra væden fra bradepanden, evt. ved at hælde den op i en ”sovseskiller” og lade den stå i nogle minutter. Hæld skyen op i en lille kasserolle og kassér fedtet. Tilsæt 2 dl mælk samt evt. laurbærbladet.

Jævn sovsen med melet udrørt i 1 dl mælk. Lad sovsen koge igennem i 5-10 min. under omrøring. Tag laurbærbladet op og smag til med salt, peber og evt. en anelse sukker.

Brune kartofler: Smelt sukkeret på en pande, helst med slip - let - belægning.

Tilsæt 1 spsk. olie og pas på, at karamelmassen ikke bliver for mørk. Kom kartoflerne på panden og skru ned til jævn varme. Brun kartoflerne under omrøring.

Rødkål: Kom den fintsnittede kål i en stor gryde og tilsæt saften. Kog ved jævn varme i ca. 45 min., til kålen er passende mør. Smag til med eddike, salt og sukker. Tip: Hvis kartoflerne er kolde overhældes de med kogende vand inden bruningen. Så bliver de mere blanke.

Energi pr. person: 3600 kJ (860 kcal) Fordelt på: Protein 27 % Kulhydrat 49 % Fedt 24 % (23 g)

Stegen Kan serveres med almindelige skrællede kartofler ca. 2. kg. Rødkål. Evt. m. Ribsgele og/eller Solbærgele samt agurkesalat m.v.

Drikkelse:  En god let rødvin  Evt. Rioja. Og ell.  En god ikke for syrlig hvidvin. 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Flæskesteg 4.      

Kamsteg med brun sovs o.s.v. - Hjemmelavet opskrift

Ca. 2½ kg Kam.

Rids sværen grundigt ned til kødet og gnid den med salt, også ned mellem sværene. Sørg for at stegen ligger så sværen er nogenlunde vandret, dette kan evt. gøres ved at lægge noget stanniol under stegen i den ene side, hvis den er meget uens i tykkelsen. Læg stegen i en kold ovn på en rist i bradepanden. og hæld 1 ltr. kold vand i bradepanden. Skru op til 270 grader og la’ den stege 1 time. Herefter skrues der ned til 175 grader og steges i ca. 2 timer. Dryp stegen med væden 3-4 gange under stegningen. Når stegen er færdig tages den af og væden hældes fra og bruges til at lave en opbagt brun sovs.
Er sværen stadig ikke helt sprøde kan du give den en hurtig stegning på 250 gr. Hold øje med stegen under denne høje temp. Så sværen ikke bliver sort. Tages så af og stå i ca. ½ time før den udskæres og serveres.

Serveres m. alm. Kogte kartofler og ca. ½ t. kg. Små brunede kartofler m.v.  *)Se opskriften længere nede under tilbehør. Samt Rødkål. Evt. m. Ribsgele og/eller Solbærgele samt agurkesalat m.v.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

5.Flæskesteg Langtidsstegt.    

INGREDIENSER                       

 1 stk svinekam (ca 2-2½ kg) (ridset og uden ben) 4-5 dl kogende vand groft salt evt. laurbærblade

 SÅDAN GØR DU

1.Start med at gå sværen efter. Svær- og fedtlag skal være ridset helt igennem – også i siderne af stegen. Er der ikke ridset dybt nok, så skær selv efter med en kniv. Sørg for kun at ridse ned til kødet, ikke i selve kødet.

2.Læg stegen på en rist i en bradepande eller et ildfast fad. Sørg for, at overfladen er jævn, så sværen bliver jævnt tilberedt. Hvis stegen ligger skævt, så kan den rettes op ved at kramme lidt stanniol sammen til en kugle og lægge under stegen.

3.Hæld 4-5 dl kogende vand forsigtigt udover sværen og ned i bradepanden. Det kogende vand får sværene til at skille sig, så det bliver nemmere, at få salt gnedet ned imellem sværene.

4.Drys salt udover sværen og sørg for, at få salt ned imellem hvert stykke svær. Det er vigtigt, at der er rigeligt med salt imellem sværene, hvis de skal blive helt sprøde. Man kan desuden stikke et par laurbærblade ned imellem sværene.

5.Sæt stegen i en kold ovn, tænd på 125 °C (varmluft) og lad stegen stege i 2 timer.

6.Skru herefter op til 200 °C (varmluft) og steg flæskestegen i yderligere 30 minutter.

7.Til sidst skrues ovnen op på 230-250 °C (varmluft) og der steges videre i ca 10 minutter, indtil sværen er helt gylden og boblende sprød.

8.Jeg bruger sjældent stegetermometer, men bruger man det, så stik det ind i siden af stegen på det tykkeste sted – aldrig fra enden, så får halvdelen af skiverne et lille hul. Kernetemperaturen skal ligge på ca 65-70 °C. Så er kødet gennemtilberedt men stadig dejligt saftigt.

9.Lad stegen hvile utildækket i 5-10 minutter og skær den i skiver. Fonden som har samlet sig i bunden af bradepanden bruges til brun flæskestegssauce.

10.Stegen serveres med rødkål, brun sauce og brunede og hvide kartofler.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Flæskesteg 6.     

med marinerede kartofler m.v. *¤*

Ingredienser

1 svinekam uden ben til 4 pers. salt, peber, 800 g kartofler, rapsolie, 2 dl olivenolie, 1 spsk. dijon sennep, 0,5 dl hvidvinseddike

Sådan gør du

·     Tænd ovnen på 200 grader.
Gnid svær siden med salt, det er uhyre vigtigt, fordi sprød svær er afhængig af denne manøvre, så ned mellem hvert snit.
Læg stegen i en lille bradepande eller et ovnfast fad.
Stil stegen i ovnen i ca. halvanden time, brug stegetermometer, kernetemperaturen skal være 65 grader.
Hvis sværen er sprød, er alt godt, hvis den mangler lidt, så kan man skrue op for varmen til 250 grader, til sværen er sprød.
Efter at stegen er ude af ovnen, skal den lige stå frit på bordet i fadet og trække, i 10 minutter, inden den skæres i skiver.
Skrub kartoflerne og kog dem i letsaltet vand.
Rør marinaden, olie og sennep skal begge have stuetemperatur: pisk sennep med olie, pisk eddike i og smag til med salt og peber.
Anret halve kartofler og dryp 2 spsk. af dressingen over.

Tidsforbrug ca. ½ time.

Der er rigelig flæskesteg, så der er til frokosten – smørebrød eller sandwich dagen efter

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Frikadeller     

Ca. 15 stk. (Pers opskrift til ca. 15-18 stk.)

½ kg.(500gr.) Hakket flæskekød eller kalv og flæsk. - ca. 4 dl. Mel. (Spare tips: evt. ca. 200 gr. havregryn 1-2 æg. - Ca. 4 dl. Mælk. - ca. ½ stort revet løg. - salt, peber. - Margarine. Kødet blandes godt sammen med nævnte ingredienser og hakket løg tilsættes til sidst.

Varm panden op til en god jævn varme og kom margarine på der smelte til den er gyldenbrun. Herefter formes farsen med en spiseske og lægges på panden. Steges Ca. 10-12 min på hver side til de er gyldenbrune og gennemstegte.

Tilbehør: kartofler (Kartoffelmos.) Og grøntsager. – evt. rødkål og rødbeder m.v.

Man kan bruge sennep til. Drikkelse efter behag.

Frikadellerne Kan nedfryses.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Forloren Hare 3 opskrifter.       

(Meat-Loaf.) til 6-8 pers.

Ca. ½ kg. = 500 gr. Hakket Flæskekød/kalvekød. - ca. 3-4 dl. Rasp - ca. 2 dl. Fløde (Mælk kan bruges.) 1-2 Æg. - salt og peber. - ca. 250 gr. Fersk spæk. Ell. Røget Bacon i firkanter. = Bacon firkanterne svitses på en pande til de er let gyldne og kommes herefter i farsen.

ca. ½ ltr. Mælk, kartoffelvand, kulør og mel til jævning/opbagning af sovsen. Gele / Ribs m.v. kan kommes i sovsen samt et drys melis/sukker og evt. lidt Danablu ost.

Kødet skal være godt hakket og røres godt igennem med det ferske flæsk eller røget bacon, rasp (evt. lidt Danablu.), æg, fløde, salt, peber til en fast og stiv fars. Herefter fordeles farsen i 2 aflange stk. og lægges i en smurt (Evt. m. bagepapir) i en bradepande.

Sætte herefter i en 250 grader forvarmet ovn på næst nederste ribbe og steges til den er gyldenbrun.

Herefter steges den videre ved 170 grader i ca. 25-30 min.  Ca. ¼ ltr. Mælk kommes i bradepanden og stegen dryppes jævnligt hermed.

Når stegen er færdig hældes væden / skyen fra og stegen sættes tilbage i ovnen på ca. 2-3oo grader for at gøre den lidt mere brun og sprød.

Sovsen: Væden/skyen bruges til en god opbagt sovs. Mel, margarine, skyen, lidt kartoffelvand og mælk, kulør efter behag til lysbrun eller mørk sovs. Smages til med lidt salt og peber samt et drys melis. Der kommes ca. 1-2 dl fløde i, og ca. 2 tsk. ribsgele efter opkog.

Serveres til Kartofler (Kartoffelmos.) Grøntsager mv. med rødbeder, asier, agurkesalat o.s.v. samt div. syltetøj = Solbærgele, Ribsgele og lign. Kan også serveres med stegt røget bacon i skiver

Den kan laves i mindre portion til lille bradepande. Brug det halve af de beskrevne ingredienser.

Forloren hare med kartoffelmos til 4 personer

 

Ingredienser

500 g hakket kalv og flæsk, 1 løg, 1 æg, 3 dl minimælk, 2 spsk. hvedemel, Lidt salt, Lidt peber, 1 pakke bacon

750 g kartofler, 40 g smør, 2 dl grøntsagsbouillon, 1 glas ribsgelé, Lidt madkulør og Lidt grøntsager

 

·     Sådan gør du

·     Tænd ovnen på 200 grader.

Skær løgene helt ultrafine, rør disse med kødet, æg, 0,5 dl mælk, mel, salt og peber. Form et brød og kom det i et ovnfast fad. Beklæd det med bacon. Stil fadet i ovnen i 40 minutter ved 200 grader.

Skræl kartoflerne, skær dem i tern og kog dem møre i usaltet vand. Hæld vandet fra og mos dem med 1 dl lun mælk og 20 g smør, Smag til med salt.


Tag den lille smule sky fra ’haren’ og si den i en gryde med bouillon og 2 dl mælk. Kog op. Pisk smør i tern ned i saucen mens den koger. Giv den kulør og smag den til med ribsgelé, salt og peber.


Kog grøntsager i let saltet vand.

Anret ’haren’ i skiver med sauce, mos, Evt. grøntsager = Ærter m.v. og ribsgelé.

Tid: 50 min. Heraf arbejdstid: 20 min.

 

Der er rigelig forloren hare, så der er til frokosten – smørebrød eller sandwich dagen efter

 

Forloren hare til 4 personer med kartofler

Ingredienser

•  500 g hakket kalv og flæsk •  1 løg •  1 æg •  dl minimælk • 2 spsk. hvedemel •  Lidt salt

•  Lidt peber • 1 pakke bacon • 750 g kartofler •  40 g smør •  2 dl grøntsagsbouillon •   1 glas ribsgelé

• Lidt madkulør • 

Sådan gør du•  Tænd ovnen på 200 grader.

Skær løgene helt ultrafine, rør disse med kødet, æg, 0,5 dl mælk, mel, salt og peber. Form et brød og kom det i et ovnfast fad. Beklæd det med bacon. Stil fadet i ovnen i 40 minutter ved 200 grader.

Skræl kartoflerne, kog dem møre i lidt saltet vand. Hæld vandet fra før servering

Sovs: Tag den lille smule sky fra ’haren’ og si den i en gryde med bouillon og hæld 2 dl mælk. Kog op. Pisk i saucen mens den koger. Giv den kulør og smag den til med ribsgelé, salt og peber.

Du kan også lave en opbagt sovs:

Mel, margarine, væde fra stegen, lidt kartoffelvand og mælk. Smelt fedtstof = margarine / becel i passende mængde i gryden og kom så 2-3 sp.ske mel heri under omrøring. Tilsæt væde til sovsen har en tilpas konsistent.

Tilsæt kulør efter behag til en lysbrun eller mørk sovs. Smages til med lidt salt og peber samt et drys melis. og efter behag ca. 2 tsk. ribsgele efter opkog.

Anret ’haren’ i skiver evt. med sauce, mos, samt evt. grøntsager = Ærter m.v. og ribsgelé.

Tid: 50 min. Heraf arbejdstid: 20 min.

Der er rigeligt forloren hare, så der er til frokosten – smørrebrød eller sandwich dagen efter.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Gullasch i Fløde     

til 4 personer.

½ kg Nakkekam, 1 ds. cocktailpølser, 250 gr. champignoner, 4 spsk. mel, 2 spsk. smør, 3 løg, salt, peber, paprika, 2 dl suppevand, 1 dl fløde, 1 dl. tomatpure.

Skær løgene i terninger. Brun dem i smørret. Kødet skæres i aflange stykker, vendes i mel der er tilsat krydderierne og brunes.

Suppe, tomatpure og fløde kommes i. Gryden skal stå over svag varme i ca. 15. min. Champignoner tilsættes. Retten skal småkoge yderligere i 10 min. Cocktailpølserne kommes i. Retten varmes igennem.

Kan serveres med Kartoffelmos, kartofler, ris m.v.

Drikkelse. En god fyldig rødvin eller en kold Øl eller andet efter behag.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kalvesteg:         

Ca. 3 kg. Kalvekød, afpudses*) Brunes let i margarine og der hældes vand**) i gryden og der tilsættes lidt kulør. Vandet skal lige dækker stegen. - Steges i ca. 5. Timer v. svag varme til kødet slipper gaffel.

*) det afpudsede bruges til fond, der skal simre i ca. 10 timer med gulerødder, løg, tyttebær og timian.

(**)Vandet fra gryden kan bruges til en opbagt sovs.)

Stegen serveres med kartofler og som tilbehør kan bruges: Rødbeder, agurkesalat, solbærmarmelade og tyttebær. - Yderligere kan der servers franske kartofler mv.

Der drikke en “God rødvin til stegen”

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bagte Kartofler  med skinkefyld.:     

  (T. 4 pers.)

8 stk. bage kart. - Fyld: 1. lille bk. Champignon 1. Pore 1. Sp.sk. Olie, 2 tsk. Oregano 300 gr. Kogt røget skinke.

Dressing: 2 dl. Ylette, 1 lille hakket Løg, 1 tsk. paprika, salt, peber.

Kartoflerne vaskes godt og bages i ovnen 1 time ved 200 ¤C, Champignon og porre, skær dem i skiver og svits i olien. Tilsæt oregano og smag til med salt og peber. - Skær skinken i små tern. - Rør dressingen sammen, skær et kryds i kartoflerne og pres siderne ind, så kartoflerne åbne sig. - Fordel fyld og dressing i kartoflerne. - Server med en salat af finsnittede gulerod, hvidkål og lucernespirer.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Krebinetter og  Karbonader     

Krebinetter:  2 – 6 pers.

500 gr. Svinekød hakket blandes med æg og kartofler/rasp i farsen

Formes i 4. ell. 6 runde forme med drys af lidt peber og salt og steges under jævn varme med margarine ell. Smør til de er gyldenbrune og gennemstegte. Serveres med brun sovs og kartofler. Tilbehør: Rødbeder, agurkesalat.

Drikkelse efter behag

Karbonader:   2 – 6 pers.

500 gr. kød (kalvé og svinekød) Formes i 4. ell. 6 runde forme med drys af lidt peber og salt og steges under jævn varme med margarine ell. Smør til de er gyldenbrune og gennemstegte.

Serveres med brun sovs og kartofler. Tilbehør: Rødbeder, agurkesalat.

Drikkelse efter behag.

Begge typer kan tilberedes således i stedet.:

Hakket kød Formes i 4. ell. 6 runde forme og drysses med salt, peber og/ eller paprika.

Vendes herefter i mel og dernæst i pisket æg og rasp. Steges under jævn varme med margarine ell. Smør til de er gyldenbrune og gennemstegte.

Serveres med brun sovs og kartofler. Tilbehør: Rødbeder, agurkesalat. Drikkelse efter behag.

*¤¤*) Der er forskel på Krebinetter og Karbonader: Ifølge Gyldendals Kogebog er Krebinetter lavet af rent svinekød, med æg og kartofler/rasp blandet i farsen, hvor imod Karbonader er det rene kød (kalvé - el. svinekød) formet til bøffer.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Pizza-opskrift.      

Til bradepande. Til ca. 8 pers.

Dej.: 25 gr. Gær - 400 gr. Mel - 3 dl. Lunken vand (finger varm.) - 1 tsk. groft salt - 2 spsk. Olie.

Tomatsaucen.: 50 gr. Smør ell. Margarine - 2 store løg finhakket. - 1 fed hvidløg hakket. - 2 ds. Flåede tomater. - ½ tsk. oregano tørret. - ½ tsk. groft salt. - Friskkværnet peber.

Fyldet.:  1½ ds. Ananas. - 2 pk. rejer. 3 pk. Skinketerninger/strimler. - ½ kg. Revet Ml. Lagret ost 45 %, ell. 1 kg. Svitset Hakket okse ell. Kalvekød. - ½ ds. Ananas. - samt revet ost. - do. - ell. Hvad man nu har lyst til at lave fyldet af.

Tilberedning.: Dejen.: Gær udrøres i den lunkne vand i en røre skål, salt olie og mel tilsættes under omrøring. Dejen æltes godt sammen til den bliver lind og fast.  Hæves i ca. 40 min.

Tomatsaucen.:  Smør/margarine smeltes i en tykbundet gryde og løgene svitses heri. Tomater tilsættes og oregano, salt, peber kommes i. - Saucen skal koges ved en jævn varme i ca. 20-30 min. Uden låg og den færdige sauce skal være “tør” for væde og smages til.

Færdigtilberedningen.: Dejen tages ud på et meldrysset bord, og æltes godt igennem evt. tilsæt lidt mere mel. Herefter rulles dejen ud i en stor plade, og lægges over i en smurt eller evt. m. bagepapir under.) bradepande. - Saucen fordeles jævnt ud til alle kanter, og fyldet kan lægges på.  Drøs til sidst revet ost på over hele fladen.  Den sættes så i en 200 grader forvarmet ovn og bages til den er gyldenbrun.

Kan serveres med en salatblanding af icebergsalat, grøn, rød og gul peber, agurk stk., og tomat stk. Og evt. med champion.  

Drikkelse.: Kold øl eller hvidvin samt rødvin

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Indholdsfortegnelse Klik for star for Opskrift siderne.

Redigeret og skrevet af: Per Christensen - 2014

Finder du opskrifter med copyright? Send da webmaster besked herom og opskriften fjernes snarest muligt.

Hilsen fra P.C. Webmaster

 Læs betingelser for brug af Jul-pcsjov.dk og indhold.

 

     15. januar 2024 06:23  

 Per Christensen / jul-pcsjov.dk Grundlagt 3.2-2015    Hosted By: One.Com